Reglerna slår fel – låt publiken få njuta igen
Debattörerna: För många scener i Sverige innebär lättnaderna i dag ingenting
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2021-07-01
DEBATT. Kommer ni ihåg för ett år sedan, när det stod klart att vi fick gå på restaurang med våra vänner men om Danny Saucedo dök upp, då fick en del av oss gå hem eller så fick Danny sluta spela?
Det var absurt! Vilket både regeringen och Folkhälsomyndigheten insåg. Då harmoniserades reglerna, så att restaurangbranschen inte skulle regleras av två olika lagstiftningar.
Problemet nu är att vi med måndagens besked kommer hamna i det här läget igen. Vi anser att detta vore oerhört olyckligt!
I dag öppnas det äntligen för mer publik på offentliga tillställningar i Sverige.
Maxtaken för publik som får gå på konsert eller teater ökar till 3 000 personer för en sittande tillställning utomhus, ännu fler om en arena har möjlighet att dela in publiken i olika sektioner.
Visst är det efterlängtat!
Ja, absolut säger vi! Men tyvärr, siffrorna på publikens storlek som presenterats är långt ifrån vad som kommer bli möjligt i verkligheten.
För det som inte nämndes på dagens pressträff är de medföljande restriktionerna som innebär att de allra flesta utomhuskonserter eller utomhusteatrar fortsatt kommer vara begränsade, det vill säga att ta in långt mindre publik.
För många scener i Sverige innebär att lättnaderna i publikantal i princip ingen förändring alls.
Medan restaurangernas uteserveringar nu blir av med begränsningar för antal personer i ett sällskap så ligger kravet om maximalt fyra personer i ett sällskap och med ett avstånd av en meter åt alla håll kring ett sällskap kvar för offentliga tillställningar utomhus.
Det gör det i princip omöjligt att nå kommunicerade maxantal för evenemang som inte sker på en stor arena.
Men framförallt skapar det återigen absurditet mellan olika verksamheter och inkonsekventa regler.
Från och med i dag kan ett sällskap på tio personer bestående av familj eller nära vänner sitta vid ett och samma bord på en uteservering.
Men om de sedan ska går vidare för att gå på utomhuskonsert eller utomhusteater utomhus med anvisad sittplats, då får de inte fortsätta att sitta tillsammans utan måste dela upp sig i tre grupper med max fyra personer i varje sällskap.
Om de ens får plats alla på grund av avståndskravet om en meters avstånd mellan sällskap.
Vi undrar varför motsvarande ändring som sker på uteserveringar inte planeras för sällskap som går på konsert eller teater utomhus?
Och varför får man från och med i dag sitta åtta personer tillsammans på en inomhusrestaurang medan man på en inomhusteater bara får sitta fyra i samma sällskap?
Att ha en begränsning på max fyra personer för sittande konserter och events utomhus, skickar också motstridiga signaler med tanke på privata sammankomster ändras från 8 till 50 personer från och med i dag – utan speciella regler om en meters avstånd mellan sällskap om fyra personer.
Då blir det plötsligt en mycket snävare reglering av antalet personer på kulturevenemang utomhus än på någon annan plats.
Detta till trots att det ur smittskyddssynpunkt är säkrare att sällskap som ändå umgås sitter tillsammans än att många olika grupper som inte vardagligen träffas gör det.
Återigen en inkonsekvens som drabbar kulturevenemang mest.
Precis som kulturevenemang var det första som stängdes ner när restriktioner infördes 2020 är vi nu de som tvingas behålla hårdast restriktioner längst.
Svenska folket längtar efter att få gå på konsert. En färsk undersökning från Demoskop visar att det som människor längtar mest efter är att publikbegränsningar på kulturevenemang ska lättas.
Föreningen Sveriges producenter och privatteatrar är positiva till att regeringen vill tillåta mer publik och vi är redo att öppna upp och välkomna all publik på ett smittsäkert sätt.
Men regleringen av offentliga tillställningar måste harmoniseras med vad som gäller på restauranger och andra serveringsställen från och med nu och framöver och oavsett inomhus eller utomhus.
De restriktioner som måste finnas kvar måste vara logiska och lätta för människor att både följa och förstå!
Sveriges producenter och privatteatrar:
Bosse Andersson, Janne Andersson, 2Entertain/Chinateatern
Leif ”Blixten” Henriksson, Henrik Berndtson, Pernilla Thagaard, Åsa Holmgren, Blixten & Co
Ingmari Pagenkemper, Jessica Klingberg, Cirkus Arena/Pop House
Kristjan Ra Kristjansson, Göta Lejon
Julius Malmström, Julius Production/Nöjesteatern
Emelie Löfmark, Julius Production/Nöjesteatern och ordförande Sveriges producenter och privatteatrar
Patrik Krall, Sophia Stolpe, Krall Entertainment
Michael Henriksson, Lasse Karlsson, Lifeline Entertainment
Claes Eriksson, Anne Otto, Eva Lindgren, Lorensbergsteatern/Kulturtuben
Vicky von der Lancken, Johan von der Lancken, Oscarsteatern/Vicky Nöjesproduktion AB
Conrad Nyqvist, Tova Nyqvist, Scala teatern
Agneta Villman, Villman Produktion/Maximteatern
Markus Wiking, Patrick Froom, United Stage
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.