Gullar journalister med miljöpartiet?

Åsa Romson och Gustav Fridolin (MP) utmanar statsminister Fredrik Reinfeldt (M) på klimatdebatt.

Under det senaste kvartalet har det inte publicerats en enda negativ nyhet om miljöpartiet.

Men beror det på att journalisterna själva är miljöpartister och gullar med partiet eller är det så att det inte finns några skandaler att gräva fram?

– Det är svårt att få fram något om partiet, många reportrar har verkligen grävt, säger Tonchi Percan, journalist som medverkar i kvällens "20 minuter".

Det blir också debatt om vi ska döda vildsvin med automatvapen.

Frågan om medierapporteringen om miljöpartiet har varit på tapeten den senaste tiden. Häromveckan kom en undersökning från Sifo som visade att det inte under de senaste tre månaderna hade skrivits en enda kritisk artikel om partiet i de etablerade medierna. Enligt medieprofessorn Kent Asps forskning är miljöpartister är överrepresenterade i journalistkåren och detta har fått många att dra slutsatsen att det är därför som partiet får så lite dålig publicitet.

En av de som instämmer i den här analysen är Mattias Svensson, liberal skribent på magasinet.

– Man behandlar inte miljöpartiet likadant som alla andra partier. Det är naivt att tro något annat än att journalister är människor och om de ligger nära miljöpartiet värderingsmässigt så väljer de att göra välvilliga tolkningar när de granskar miljöpartiet, säger han.

"Det återspeglas inte i rapporteringen"

Men det handlar inte bara om värderingar utan även om nyhetsvärdering.

– Alla älskar att plocka ner personer från toppen och vi älskar berättelser när man kommer från ingenstans och tar sig upp. Därför är miljöpartiet tacksamt, säger han.

Men den här synen delar inte journalisten och författaren Tonchi Percan, som har skrivit en bok om Maria Wetterstrand.

– De politiska reportrarna gör sitt jobb. Även om miljöpartister är överrepresenterade bland journalister så finns det inget som säger att det återspeglas i rapporteringen, säger han.

Själv var han reporter i en grävgrupp på Expressen där ambitionen var att hitta något om miljöpartiet och Maria Wetterstrand men det gick inte.

– Ambitionen var att verkligen granska Maria Wetterstrand men de fick inte fram något, säger han.

"Måste göra hemläxan bättre"

Han pekar också på ett exempel från förra veckan då Åsa Romson gick ut och sa att hon ville förbjuda anonyma bloggar och fick stark kritik.

– Då var det ingen som gullade med henne. Dessutom visar Kent Asps forskning att två tredjedelar av ekonomijournalisterna är borgerliga, även många mediechefer. Lika konstigt att anklaga deras opartiskhet är att ta ifrån de politiska reportrarna deras yrkesheder, säger Tonchi Percan.

Mattias Svensson håller delvis med Tonchi Percan att det är svårt att hitta "skandaler" om miljöpartister men menar samtidigt att det fokuset är fel.

– Journalisterna måste göra sin hemläxa bättre när de granskar miljöpartiet. Det finns en massa oställda frågor om till exempel försvarspolitiken där de är för ett ickevåldsförsvar, deras syn på brott och straff men även miljöpolitiken. Journalisterna måste bli proffsigare när det gäller miljöpartiet, säger han.

Se också debatt om dagens stora snackis: ska vi skjuta av vildsvin med automatvapen för att svenska soldater ska få träna sig inför krig?

Missa inte debatten i kvällens "20 minuter" klockan 18