Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Större öppenhet runt ministrars aktieköp

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-05-08

Löfven och Damberg (S): Billströmaffären visar på brister i dagens regler

Sverige är ett av världens minst korrupta länder. Det har vi bland annat vår journalistkår att tacka för – som granskar oss makthavare. Den svenska öppenheten och offentlighetsprincipen är unik och ska till varje pris värnas. Det är svårt för makthavare att mygla i Sverige, helt enkelt.

Särskilt viktigt är möjligheten att granska regeringen. Tack vare vår unika offentlighetsprincip kan medier och allmänhet kontrollera så att ministrarna inte gynnar sig själva genom sitt uppdrag. Enligt grundlagen får inte medlemmar i en regering ”inneha något uppdrag eller utöva någon verksamhet som kan rubba förtroendet för honom eller henne”. Det betyder att ett statsråd aldrig ens ska kunna misstänkas skaffa sig själv fördelar – ekonomiska eller andra – på basis av uppgifter som han eller hon har fått i sin egenskap som minister.

Denna ordning är vi stolta över och ska så vara.

Sverige har mycket tuffa lagar vad gäller insideraffärer i bolag. I vårt land gäller att en företagsledares alla aktieaffärer i det egna företaget ska registreras och offentliggöras utan dröjsmål. Det gäller innehav, köp och försäljning.

Dessa tuffa regler gäller emellertid inte den svenska regeringen under statsminister Reinfeldt. Det är en anmärkningsvärd hållning som urholkar förtroendet för politiker och för makten. Det är också en hållning som rimmar illa med den svenska offentlighetsprincipen.

Detta blev särskilt aktuellt när migrationsminister Tobias Billström misstänktes för insideraffärer i samband med ett aktieköp i bolaget Northland Resources i höstas.

När medier begärde ut handlingar om tidpunkten för Billströms aktieköp fick man avslag. Regeringen Reinfeldt hemligstämplade själv dessa handlingar och hänvisade till den bestämmelse i sekretesslagen som säger att man inte behöver offentliggöra dem om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att Billström lider skada eller men. Regeringen anser alltså att det kan vara skadligt eller menligt för Billström om hans aktieaffärer kommer ut – och därför hemligstämplar man! Billströms integritet vad gäller sin personliga aktieportfölj får därmed stå över den viktiga granskningen av regeringen.

För ett par veckor sedan förhördes statsministern i KU med anledning av migrationsminister Billströms tveksamma aktieaffärer. Där sade statsministern att han visserligen kan tänka sig en oftare återkommande redovisning av statsrådens aktieinnehav – men en skyldighet för statsråden att omedelbart efter ett förvärv redovisa aktieköp blir det inte fråga om. Här hänvisar statsministern till att det är viktigt att skydda enskildas ekonomiska förhållanden.

Billströmaffären visade tydligt att det regelverk som gäller i dag kring ministrars aktieköp är mycket bristfälligt. Därför presenterar vi i dag vilka regler som ska gälla om Socialdemokraterna bildar regering:

Det bör finnas en överenskommelse mellan alla statsråd om att alla innehav, köp och försäljningar ska rapporteras in löpande och genast bli helt offentliga. Det ska inte vara möjligt att hemlighetsstämpla aktieaffärer Det ska aldrig ens kunna misstänkas att ett statsråd agerar i egen sak

Reglerna ska skärpas och inte bara gälla statsråd utan även alla statssekreterare och övriga berörda politiskt anställda

Det ska finnas en anmälningsplikt som även gäller närstående – om dessa köpt aktier och liknande värdepapper så ska de anmälas redan inom fem dagar.

Det måste bli slut på hemlighetsmakeriet i regeringskansliet – alla de anmälningar av aktieinnehav, förvärv och avyttringar som görs ska vara helt offentliga och dessutom måste värdepapper ha ägts under en viss tidsperiod innan de avyttras.

Statsråden har tillgång till information som ingen annan har, om bolag och förvärv, sammanslagningar och investeringar. Det borde vara självklart att även regeringen och statsråden omfattas av ett regelverk där alla aktieaffärer registreras och offentliggörs utan dröjsmål.

Det finns ingenting i nuvarande regelverk som förhindrar Reinfeldt att lägga korten på bordet när det gäller Billströms aktieaffärer. Att använda reglerna som skäl för att inskränka öppenheten var naturligtvis aldrig syftet med reglerna som den socialdemokratiska regeringen införde på 1990-talet. Billströmaffären visar att det regelverk som gäller i dag – under regeringen Reinfeldt – kring ministrars aktieköp inte är tillräckligt. I dag gäller att en anmälningsförteckning publiceras endast två gånger per år. Vad som händer däremellan är hemligt, eftersom regeringen valt att hemlighetsstämpla detta. Därför vill vi skärpa upp de här reglerna om vi bildar regering. 

I dag är det sista gången statsministern kommer till och svarar på frågor innan valet i september. Mikael Damberg kommer att fråga statsministern varför han hemligstämplar handlingar som beskriver Billströms aktieaffärer. Vi vill också veta varför statsministern värderar enskilda statsråds integritet högre än en tuff och oberoende granskning som säkerställer att statsråden inte ägnar sig åt insideraffärer eller gynnar sig själv på annat sätt genom sitt uppdrag.

Stefan Löfven (S)

partiledare

Mikael Damberg (S)

gruppledare i riksdagen

Följ ämnen i artikeln