Knivigt fall för Ture Sventon

Mohamed Omar & Magnus Ringgren: Vad har CIA med herr Omars pengar att göra?

Heter man Mohamed, Ahmed eller Omar spärrar Western Union ens pengar. Den amerikanska terroristjakten hotar att uppluckra rättssäkerheten även för svenska medborgare, skriver Mohamed (herr) Omar och Magnus (Ture Sventon) Ringgren. (Obs! Bilden är ett montage. Klicka å bilden för större visning).

Den amerikanska regeringens jakt på terrorister blir inte bara alltmer finstilt och paranoid.

Den hotar också att uppluckra rättssäkerheten för svenska medborgare.

Låt oss för ett ögonblick – som de suspekta och halvt fiktiva personer vi tycks vara – iklä oss fez och lösskägg och kalla oss för herr Omar och Ture Sventon.

Den 17 juli befann sig herr Omar på semester med familjen i ett dimmigt London. På flygplatsen i Stanstead hade han dock förlorat sin plånbok i vilken han förvarade sitt Visa-kort. Om det vara Ville Vessla som varit framme eller om det var rent slarv från herrns sida låter vi vara osagt.

Hur som helst, Omar ringde Swedbank vars hjälpsamma personal försökte överföra pengar till honom hela sex gånger utan att lyckas. Den arma tjänstemannen trodde att trasslet berodde på ”kommunikationsfel”. Föga anade hon att skulden låg på helt annat håll.

Detta uppdagades då herr Omar i stället ringde sin gamle vän Ture Sventon som lovade att föra över 2 000 kronor via Western Unions ombud Change i Uppsala. Inte heller denna gång kom pengarna fram, och herr Omar fick det kryptiska meddelandet ”Documents needed” då han försökte lösa ut summan på ett kontor i London.

Ture Sventon gick och hörde sig för oss Change och fick det felaktiga beskedet att transaktionen var genomförd och pengarna uthämtade. Herr Omar försäkrade dock via telefon från London att han minsann inte hämtat ut några pengar.

Sventon begav sig då ännu en gång till Change och fick nu veta att överföringen fastnat i Western Unions säkerhetskontroll. Mottagaren var nödgad att faxa en kopia av sitt pass och uppgifter om födelseort till kontoret. Efter mer än ett dygns väntan var pengarna på plats.

Inte nog med detta. Ture Sventon fick ett brev från Western Union som försökte förklara det inträffade. Man hänvisade till internationella spärrlistor som påstods gälla som svensk lag. Personer vars för- eller efternamn liknar något namn på listan ska kontrolleras extra innan transaktionerna kan genomföras.

Vid närmare efterforskningar har det visat sig att den lista som bolaget använder sig av är den ökända amerikanska OFAC-listan. Enligt juridisk expertis gäller denna lista absolut inte i Sverige. Western Union verkar alltså slira på sanningen i sitt brev till Ture Sventon.

Det är inte Ture Sventons identitet som är intressant för terroristjägarna, det är herr Omars. Han råkar ha två suspekta namn, dessutom två av världens vanligaste. Mohamed var till exempel det näst populäraste namnet efter Jack i Storbritannien 2006. En enkel sökning på nätet ger vid handen att Western Union fryser tre hundra transaktioner dagligen i Dubai.

Också i övrigt är den internationella kritiken mot bolaget massiv. Hos diskrimineringsombudsmannen ligger redan två ärenden av det här slaget. En hissmontör Ahmed från Stockholm fick inte föra över pengar till en vän i Belgien. Han har inte heller fått tillbaka den serviceavgift som Western Union tar ut av sina intet ont anande kunder.

Både Ahmeds och Ture Sventons betalningar skedde inom EU. Vi betvivlar starkt det lagliga i att använda en amerikansk spärrlista av dunkelt ursprung för kontrollen av internt europeiska småbetalningar.
Jakten på terrorister är numera så finstilt att vem som helst kan hamna i kikarsiktet.

Jakten på terrorister är numera så finstilt att vem som helst kan hamna i kikarsiktet. Det är dags att hävda rättssäkerhetens krav mot de i och för sig legitima kraven på vaksamhet mot den internationella terrorismen.

Envar inser det absurda i att mulla Omar – med vilken herr Omar delar för- och efternamn – skulle dyka upp oss Western Union i London försedd med pass och äkta namnteckning för att hämta ut ett par tusenlappar från en numera frilansande privatdetektiv i Uppsala.

Vi tycker också att Swedbank bör se över sitt samarbete med Western Union vars tjänster de använder för sådana här överföringar. Det kanske inte var ett tekniskt fel när herr Omar hade första kontakten med sin bank. Det är inte rimligt att deras kunder ska vara utlämnade åt OFAC-listor i nödsituationer.

Nu har herr Omar släktingar i London och led inte nämnvärt. Ponera dock att en svensk turist vid namn Mohamed på semester utomlands blir bestulen på sitt Visa-kort och råkar i en verklig kris. Om inte annat så bör Swedbank nämna något om detta då de utfärdar kort till kunder med arabiskklingande namn som Mohamed eller Ahmed.

Dagens debattörer