Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

M en succé – men inte hos de unga

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-25

Muf: Skrota LAS – att var fjärde ung är arbetslös sliter isär partiet

INGET FÖR UNGA? Moderaterna måste bli modernare, skriver Erik Bengtzboe.

Det går bra för Moderaterna nu, men framtidens vinnare får skriva historien.

Moderaterna växte så det knakade i september, gjorde sitt bästa val någonsin och är i mätningarna Sveriges största parti. Fredrik blev den första moderata statsministern någonsin som blivit omvald att leda Sverige. I förtroendemätningarna säger fler än sju av tio svenskar att man har starkt förtroende för sin statsminister. Sju av tio är inte bara många – det är det högsta siffran en politiker nått sedan mätningarna startade.

Budskapen om ordning och reda i så väl statsfinanserna, som i skolan och på arbetsmarknaden togs emot väl av svenska folket. Ekonomiska tillväxten är på topp, skolreformerna rullas ut, jobben kommer och Moderaterna fortsätter att växa. Men det är när det går fort som saker och ting går fel, och Moderaternas utmaning är att inte missa när vägen svänger.

I alla dessa mätningar med fina siffror lyser de unga med sin frånvaro. Visst är Moderaterna ett stort parti även bland unga, men inte i närheten så stora som bland äldre. Moderaterna börjar glida isär. För det parti som vill bli framtidens parti, för framtidens Sverige, krävs det även att man också kan företräda framtidens väljare. Däri har vi något av en utmaning.

För att locka framtidens väljare måste man komma med svar på både dagens och morgondagens problem. Det är dags att Moderaterna tar itu med de problem som unga människor möter i dag, och som vi befarar att möta även i framtiden.

Skolan är ett område där den senaste regeringens ambitioner varit stora, men inte för det alldeles korrekta. Under valet reducerades utbildningsfrågorna till att handla om flum eller disciplin i skolan, i stället för att sätta kunskap och kreativitet i fokus.

Skolan ska låta var och en av oss finna kunskap för att forma vårt eget liv. Inte formas till att stå i led i disciplinskolan, eller för den delen, sitta i ring i flumskolan.

Det handlar inte om ifall lärarna ska få beslagta mobiltelefoner eller inte. Det borde handla om vad eleverna kan lära sig av och från mobiltelefonerna. Varför har inte svenska skolan börjat med podcast-föreläsningar i undervisningen? Skolan måste bli bättre på att utnyttja dagens teknik i undervisningen än att diskutera hur man ska beslagta den för eleverna.

Vi måste tillåta ungdomarna i dag att självförverkligas, precis som tidigare generationer i

Sverige har. Det gör man enklast genom utbildning och arbete. Att alliansen har infört yrkesutbildningar är ett steg i rätt riktning. Alla ungdomar vill inte plugga på ett universitet eller en högskola. Men man vill ha en praktisk utbildning. Vill man bli målare ska man inte behöva läsa avancerad matematik anpassad för fortsatta studier på universitetsnivå. Målet med en utbildning är ett jobb. Tyvärr leder bara ett fåtal utbildningar till arbete för nyexaminerade i dag.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är på tok för hög. Det är inte acceptabelt i ett land som Sverige att nästan var fjärde ungdom står utanför arbetsmarknaden. Unga människor som inget hellre vill än att ha ett jobb.

Det är det absolut viktigaste regeringen ska göra denna mandatperiod. Att bryta utanförskapet för ungdomar och se till att även vi får möjlighet till fotfäste på arbetsmarknaden. Det första jobbet är steget till nästa, till egen lägenhet, till sin egen framtid. Varför tillåter vi fortfarande en lagstiftning som diskriminerar unga och ser till att just vi får sparken först när ett företag går dåligt?

Världen förändras ständigt runt oss – nu på 2010-talet kommer det att gå snabbare än någonsin. Tack vare ny teknik och internet byter information blixtsnabbt händer. Vill man handla en ny tv vet man direkt vilken som är bäst och var man köper den billigast. Ska man ut och resa hittar man på en minut det billigaste alternativet, plus en hyrbil i farten. Söker man information för ett skolarbete ligger hela världen ett klick bort.

Vi unga lever med omedelbar information, och ser fördelarna med det. Det är dags att även äldre politiker inser möjligheterna, i stället för att vara rädda för allt som är nytt. Sverige som var världsledande inom IT för bara några år sedan tappar mark. Inskränkningarna är fler och starkare än uppmuntran. Det är dags att vända på det.

Det är klart att det går bra för Moderaterna nu. Fredrik är poppis och svensk tillväxt slåss i världseliten för första gången på länge.

Men vill vi att det ska fortsätta att gå bra för Moderaterna gäller det att vi vågar ta tag i de problem som framtidens väljare, dagens unga, ser och möter. Moderaterna måste våga fortsätta utvecklas och förnyas. Nu är det dags att vi även lyfter upp ungas frågor på agendan.

Erik Bengtzboe

Följ ämnen i artikeln