Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Förslaget leder till mer våld mot demonstranter

Protestmarsch i Genua efter att en demonstrant skjutits ihjäl. Militära insatser skulle öka risken för att sådant händer igen, skriver Emil Berg och Ali Esbati.

Försvarsberedningen har presenterat ett förslag som innebär att polis och militär ska kunna samverka inom områden som det idag finns laghinder för. Därmed skulle de lagar som instiftades efter händelserna i Ådalen 1931 sättas ur spel. Det är mycket oroväckande. Detta är en principiell fråga där varje glidning är oacceptabel.

Från försvarsberedningen försöker man säga att samarbetet ”bara” handlar om kommunikationsutrustning och materiel. Men detta är givetvis inte hela sanningen. Kommunikationsutrustning och annan materiel, som till exempel helikoptrar, sköts och underhålls av personal. Om polismakten ska kunna nyttja militär utrustning följer också att man måste nyttja den personal som är kapabel att sköta den. För att detta ska kunna bli möjligt vid så kallade krissituationer måste det upparbetas ett stadigvarande samarbete mellan de två organisationerna.

Det svenska försvaret bygger på värnplikt och det är viktigt att det förblir så. Målet med ett totalförsvar som bygger på allmän värnplikt skall vara att försvara Sveriges oberoende och nationella självbestämmande. Det är oacceptabelt att värnpliktiga eller deras materiel ska användas i polisiära syften. Militär personal används redan idag i krissituationer. Det kan gälla vid deltagande i skallgångskedjor eller som vi sett när översvämningar hotar och värnpliktig personal sätts in för att bygga skyddsvallar. Men detta är något helt annat än att använda försvarsmaktens resurser mot enskilda eller grupper inom landet.

I debatten sägs det att man måste dra lärdomar av händelserna i Göteborg.

Det tycker vi också. Dessa lärdomar pekar i en helt annat riktning än vad som försvarsberedningen antyder. Vad vi behöver är inte fler beväpnade människor, outbildade för sin specifika uppgift, som ska försöka hålla ordning på gatorna. Vi behöver inte fler kravallutrustade maskiner på gatorna utan poliser som beter sig och kommunicerar som människor.

Vi har även lärdomar att dra från andra länder i Europa, inte minst från Italien. En stor del av den ”polisstyrka” som inkallats för att övervaka G8-mötet i Genua bestod av de halvmilitära carabineri.

Sammanblandningen mellan militära och polisiära styrkor leder oundvikligen till ett hårdare klimat med mer våld, inte mindre. Oavsett vilka garantier eller löften som man kommer med innebär det nu liggande förslaget att man gläntar på dörren för att använda militära styrkor vid inrikespolitiska angelägenheter.

Förslaget måste också sättas in i ett större sammanhang. Vi har sett hur demokratiska fri- och rättigheter har tummats på. Vi ser att polisen får större befogenheter med Schengenavtalet, hur fler registreras och hur flyktingar förföljs i Europa. Polisen slår allt oftare och allt hårdare till mot politiska manifestationer, i Sverige och i övriga Europa. Detta ökade våld från statsmakterna är knappast rena tillfälligheter utan en systematisk upptrappning. Under krav på ordning och reda kommer det politiska utrymmet utanför parlamenten att minska, vilket bara gynnar de härskande och missgynnar folkflertalet.

Det är tragiskt att en liten klick anarkister nu kan bli förevändning för instiftandet av nya repressiva lagar. Historiskt vet vi att dessa lagars konsekvenser drabbar helt andra människor. Det är den breda vänstern, och alla som vill förändra samhället överhuvudtaget, som kommer att drabbas, som kommer att få det svårare att demonstrera och som även i fortsättningen kommer att råka värst ut för polisens våld.

För en tid sedan var det omöjligt att tänka sig att det skulle skjutas skarpt vid demonstrationer i Västeuropa, än mindre var det tänkbart att demonstranter skulle skjutas ihjäl av halvmilitär trupp. Detta är nu tyvärr en verklighet som vi måste förhålla oss till. Därför är det av största vikt att stoppa det nu liggande förslaget. Det kan göras med folkliga protester.

Protestera nu – i morgon kan det vara för sent.

Emil Berg

förbundsstyrelseledamot Ung Vänster,

demonstrant i Göteborg och Genua

Ali Esbati

förbundsordförande Ung Vänster,

demonstrant i Göteborg