Politikerna lyssnar inte på klimatforskarna
Slutreplik från Harald A. Wiltsche om forskare som aktivister
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2023-05-16
SLUTREPLIK. I sitt svar på min debattartikel argumenterar Fredrik Malm från Liberalerna för att forskare borde skapa ny kunskap för att bekämpa klimatkrisen i stället för att ägna sig åt faktabaserad aktivism.
Det som förvånade mig med detta är att Malm verkar tro att forskare som ägnar sig åt faktabaserad aktivism slutar med sin "vardagliga forskning" vilket naturligtvis inte är sant.
Detta uppenbara missförstånd ger mig möjligheten att säga något viktigt om vetenskapens natur.
Det vi finner i hjärtat av våra bästa teorier är matematiska modeller. När vi kan vara säkra på att dessa modeller fungerar tillräckligt bra ger de oss mycket tillförlitliga förutsägelser om framtida tillstånd för de fenomen vi är intresserade av.
Jag är säker på att Fredrik Malm håller med, exempelvis varje gång han använder GPS-funktionen i sin bil. Den bygger på en matematisk modell som förutsäger hur flera satelliter i jordens omloppsbana och GPS-mottagaren i hans bil kommer att interagera för att leda honom säkert till sin destination.
Vad har nu detta med klimatprotester att göra? Jag samarbetar med Institute for Ascertaining scientific consensus (Institutet för fastställande av vetenskaplig konsensus) vid Durham University, Storbritannien, ett projekt som syftar till att mäta graden av samförstånd mellan forskare inom olika ämnen.
Vad jag kan berätta är att samsynen om tillförlitligheten hos våra klimatmodeller är extremt hög och att det praktiskt taget inte finns några ansedda experter med tillräcklig kunskap om klimatforskning som inte håller med om de huvudsakliga förutsägelser som dessa modeller gör.
Kunskapen om dessa förutsägelser är dock extremt skrämmande eftersom vi befinner oss mitt i en egenproducerad kris vars dimension vi knappt har börjat ta in.
Vad våra klimatmodeller också säger oss är att tekniska lösningar och innovation inte kommer att räcka, och att de nuvarande politiska åtgärderna inte ens är i närheten av att motverka vår nuvarande kurs.
Även om innovationer som koldioxidinfångning är viktiga är det oansvarigt att ge allmänheten intrycket att det inte också kommer att krävas kraftiga policy- och beteendeförändringar.
Fredrik Malm säger att det är politikernas uppgift att lyssna på vetenskapen. Jag håller med. Men när det gäller klimatkrisen, är det just detta som politikerna inte gör.
Som forskare kan jag försäkra dig om att vi alla skulle älska att få återvända till våra kontorsstolar och laboratorier. Men för att det ska hända måste politikerna ta vetenskapen på allvar.
Harald A. Wiltsche, professor i teoretisk filosofi och vetenskapsteori, Linköpings universitet
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.