Hjälper eller stjälper protesterna SD?

Den senaste veckan har Sverigedemokraterna fått enorm mediauppmärksamhet efter att anställda på sjukhus och  brandstationer gjort motstånd mot Jimmie Åkessons arbetsplatsbesök.

I kvällens "20 minuter" debatterar vi om den här exponeringen hjälper eller stjälper SD i när det gäller väljarpopularitet.

På arbetsplats efter arbetsplats har Sverigedemokraternas studiebesöksturné runt om i landet mötts av protester från anställda eller av allmänheten som demonstrerat mot besöket.

Politiska bedömare brukar hävda att all publicitet är bra publicitet för ett parti som Sverigedemokraterna. Men också att det inte går att tysta ner debatten, partiet växer även om medierna inte rapporterar.

"Folk reagerar kraftigt på hoten"

Men när det gäller den senaste tidens händelser så har den bilden svängt lite. Nu menar man att kritikstormen påverkar Sverigedemokraterna negativt.

– Folk reagerar kraftigt mot de här hoten som människor som har protesterat har fått. Jag tror inte att de kan bredda sig och få fler röster på det här sättet, säger Annika Hamrud, frilansjournalist som skrivit en bok om Sverigedemokraterna.

Skillnaden mot tidigare är enligt henne att det nu är vanliga människor som uttryckt sin motvilja.

– Det är undersköterskor och brandmän som har gjort motstånd. Tidigare har Sverigedemokraterna kunnat utmåla sig som underdogs gentemot etablissemanget, men så är det ju inte längre. Konfliktlinjen är en annan nu, säger hon.

"Mer postivt än negativt"

Men enligt den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Richard Jomshof så är det fortfarande så att partiet gynnas av uppmärksamheten.

– Jag är helt övertygad om att det här är mer positivt än negativt för oss. De har alltid sagt att vi missgynnas av kritik men vi har bara fortsatt växa. Folk blir arga för hur vi behandlas, och väljer kanske att lägga sin röst på oss, säger han.

Han menar att det bara är en liten grupp, orkestrerad av socialdemokrater och facken som ligger bakom protestaktionerna.

– Det allra flesta tycker det är okej att vi kommer. Det är uppenbart att det är politiska aktiva som hetsar sina medlemmar för att smutskasta oss och skrämma folk till tystnad, säger han. 

"Politiskt kampanjande för att värva röster"

Om kritiken som handlar om att studiebesöken är en medveten strategi för att skapa tumult och få den här medieuppmärksamheten avfärdar han som trams.

– Det är löjeväckande. Vi måste åka ut på studiebesök för att lära oss om olika verksamheter, säger han.

Men Annika Hamrud menar att den här turnéns syfte är politiskt kampanjande för att värva LO-röster.

– Annars skulle de ha gjort de här studiebesöken förra året, inte under ett valår. Och det därför det går att ifrågasätta de här besöken. Ska man tillåta partier att komma till min arbetsplats för att försöka värva mig?, säger hon.

Missa inte debatten i "20 minuter" ikväll klockan 18