Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Sluta behandla unga kriminella som barn

Debattören: De är under 18 – men redan grova återfallsförbrytare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2017-03-13 | Publicerad 2017-03-11

Två män, 26 och 20 år gamla, sköts till döds i en bil i Kista. Gärningsmännen vid den här typen av brott är ofta unga – men likväl grova återfallsförbrytare, skriver Anders Bergstedt.

DEBATT. De senaste månaderna har våldet eskalerat på ett sätt som aldrig tidigare.

Bilden är att väldigt unga män i utanförskap totalt samvetslöst använder vapen för att lösa även banala konflikter utan tanke på följderna. Häromdagen skedde avskyvärda knivmord på en kvinna och en man i Hallonbergen och sedan sköts två män i 20-årsåldern till döds i en bil i Kista.

SVT:s ”Uppdrag Granskning” visade andra delen av Janne Josefssons uppföljning av fem 12-åriga pojkar på ett 17 år gammalt gruppfoto från Fittja. Fyra av de fem har blivit grovt kriminella och deras kompakta hat var skrämmande.

Deras uppväxtförhållanden var omänskliga och valet av den kriminella vägen föga förvånande. Den bekräftade bilden av ett samhälle som i humanitetens namn inte orkar ingripa mot brottslingar mellan 13 och 18 år. I lagstiftarens ögon är de ”barn” men i verkligheten har de blivit grovt kriminella utan tanke på att ändra sitt liv.

Så här ser det ut i hela samhället. Till råga på allt går nu Riksåklagaren Anders Perklev ut och hakar på den internationella kritiken mot långa häktningar i Sverige. Han förfasas över att alltfler under 18 år häktas. Under 2016 häktades i Sverige 167 barn. En betydande del av de häktade är ensamkommande flyktingbarn som försörjer sej på brott och lever helt utanför samhället.

Jag påstår att de bara är barn enligt lagstiftarens statiska 18-års gräns. I verkligheten är de redan grovt kriminella återfallsförbrytare som gång på gång begått brott utan att vårdsamhället eller rättssamhället ingripit för att stoppa en uppenbarligen redan etablerad kriminalitet.

Jag har under 12 år följt upp återfallsbrottsligheten främst bland gripna för lokala bostadsinbrott. Vi har nu ett ärende där de tre brottslingarna häktades på bara en vecka därför att den ena var född 1999. Han släpptes efter någon dag och de två födda 1998 och 1994 omhäktades.

För att bryta ”det sociala arvet” och utanförskap måste man direkt ingripa mot unga mellan 13 och 18 år. Samma straffskala skall användas för alla. Naturligtvis måste man – liksom med alla – börja med tillrättaförande åtgärder men då dessa inte fungerar måste man hela tiden skruva till åtgärderna.

I påföljdsutredningen från 2012 hade Fredrik Wersäll fullständigt riktiga tankegångar men den lade den förra regeringen i arkivet. Nu tänker politikerna om men hur skall man kunna komma åt problemen med lagstiftning när domstolarna fortsätter som tidigare?


Anders Bergstedt, pensionerad kriminalpolis och samhällsdebattör


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln