Vi värnar trygghet och yttrandefrihet
Replik från polisen om skydd mot nazister i Almedalen
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2017-06-27 | Publicerad 2017-06-07
REPLIK. Polisen roll i Almedalen är att arbeta med ordning och säkerhet. Målet är att såväl besökare som arrangörer ska känna sig trygga och samtidigt kunna uttrycka sin åsikt.
Alla människor i Sverige omfattas av de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna om yttrandefrihet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet.
Alla människor har rätt att uttrycka sina åsikter och närvara vid allmänna sammankomster. Dessa värden ska polisen värna och verka för att upprätthålla.
Polisen kan aldrig garantera säkerheten för någon men vi gör vårt yttersta för att förhindra och förebygga brott. Det görs i vardagen och under Almedalsveckan.
Polisens arbete i Almedalen syftar till att de som besöker eller medverkar vid några av Almedalens hittills cirka 500 allmänna sammankomster ska känna att de genomförs under trygga former.
Vårt arbete vid dessa tillfällen är att se till att sammankomsterna kan genomförs utan allvarliga störningar och att de som vill uttrycka sin åsikt ska kunna göra det.
Polisens arbete anpassas utifrån kända förutsättningar och samverkan sker med Säkerhetspolisen, Nationella operativa avdelningen och region Gotland.
Bland de hittills cirka 500 beviljade tillstånden kommer polisen att finnas mer synliga vid vissa allmänna sammankomster än vid andra.
Detta år kommer det under Almedalsveckan också att finnas kameror på strategiska platser. Detta för att både förebygga samt utreda eventuella brott.
Annika Eriksson, kommenderingschef för Almedalsveckan. Polismyndigheten
Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.