Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Vi kan fimpa utan regler

Sören Ahlbom och Anna Kinberg Batra: Låt krögarna vara med och bestämma hur rökförbudets regler ska utformas

I kväll är det sista kvällen du får välja själv om du vill boka bord för rökare eller icke-rökare, eller om du vill gå till ett helt rökfritt ställe. Från och med i morgon är det totalförbjudet med rökning i alla serveringsmiljöer, och till och med cigarrbarer måste fimpa helt.

Vi tillhörde dem som försökte förhindra förbudet när det diskuterades för några år sen, inte för att vi tycker att rök är nyttigt eller luktar gott , utan för att vi tror att vuxna människor kan bestämma själva vilka lukter och faror de vill utsätta sig för. Bara i Stockholm finns ett 1 000-tal olika serveringsställen och på samtliga kan du redan i dag välja själv om du vill sitta nära rökare eller inte. Det är det redan lag på.

Men förbudslinjen vann som bekant och har dessutom vunnit stort stöd bland kroggäster och andra. I dag är det många vänner, gäster och andra som suckar av lättnad över att slippa röklukt i kläderna eller askkoppar på borden. Många, som till exempel Aftonbladets Fredrik Virtanen, använder rökförbudet som ett tillfälle att sluta röka. Andra drar sitt sista bloss vid bordet i kväll men tvingas in i ett rökrum i morgon.

Att människor slutar röka är bra. Det är farligt att röka och det skulle säkert inte vara tillåtet om någon uppfann rökning i dag. Men det som förvånar oss är varför så många verkar gilla totalförbudet. Kan vi svenskar bara fatta kloka beslut om staten tvingar oss?

I dag är det mesta du gör både på krogen och i många andra miljöer reglerat i detalj, som om vuxna människor inte alls kunde ta vara på sig själva. Det vet vi att ni kan.

Nu håller Statens Folkhälsoinstitut och landets kommuner på som bäst med reglerna om hur rökförbudet ska genomföras. Deras rekommendationer blir bindande regler för krogarna med straff för den som bryter mot dem. Och nu vill vi be byråkraterna och politikerna om att låta människor ha lite inflytande i den processen.

Vi vill att de krogar som vill ska kunna tillåta rökning på uteserveringar, året runt. Alla krogar kommer inte att vilja det, men andra har gäster som vill ha möjlighet att ta en cigarett till kaffet. Det skulle hindra mycket köer och stök i entréerna, och förbättra arbetsmiljön för personalen. Och vi vill låta krogarna bestämma själva hur det i så fall organiseras.

Göteborg och Stockholm är några av de kommuner som börjat med detaljerade krav till exempel på hur stort tak över uteserveringar får vara. Men det är att gå för långt. Så länge det är lagligt att sälja tobak måste det vara tillåtet att använda den, åtminstone utomhus. Sverige är ett av världens mest glesbefolkade länder, så rökare och icke-rökare borde kunna samsas om utrymmet.

Om du vill sluta röka men inte har kommit till skott, eller tycker det blir blött och kallt att stå på en uteservering i november, kanske det är dags att sluta. Men det måste få vara ditt beslut. Luften utanför krogen är ännu inte reglerad. Och vi tror att människor kan ta ansvar för den själva.

Sören Ahlbom,

styrelseledamot SHR och krögare,

Anna Kinberg Batra,

f d riksdagsledamot (m), vice ordförande Stockholms stads tillståndsutskott

Diskutera:

Läs mer: