Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Bidrag gör unga passiva

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-03

Enligt skribenterna är det höga ingångslöner och höga skatter som håller ungdomar från arbetsmarknaden.

Veronica Palm (S) skriver i ett svar till oss att vår tes går ut på att människor frivilligt väljer att vara sjuka. Men då har hon inte läst vad vi skrivit.

Vår tes är att det politiska systemet i Sverige – med en rigid arbetsmarknad, höga skatter och höga trösklar in till arbetsmarknaden – stänger ute många unga från arbete.

Den öppna ungdomsarbetslösheten är skyhög men till detta kommer en omfattande dold arbetslöshet. Enligt OECD har nära en tiondel av de unga som borde vara del av arbetslivet definierats som utanför. Dessa ungdomar ser sig själva som arbetslösa, men ”systemet” har bekvämt nog dolt dem i statistiken.

Det är inte bra för unga att pendla mellan arbetsmarknadspolitiska åtgärder och arbetslöshet. Veronica Palm kan väl knappast mena allvar med att de mår bättre av att gå från arbetslöshet till förtidspension eller långvarig försörjning via sjukersättning?

Systemet är inte alls mänskligt. Och det skapar ett fattig-Sverige. Bidragsberoendet tär nämligen inte bara på välfärden, utan fångar också människor i social och ekonomisk fattigdom. För inte tror väl Palm att den 19-åring som förtidspensioneras lever i välstånd och välmående?

Den förra regeringen experimenterade med att år efter år satsa på nya politiska åtgärder men forskning och offentliga utredningar visade att åtgärderna passiviserade snarare än hjälpte till arbete.

Till slut var statsrådet Hans Karlsson (S) tvungen att erkänna att han hade sett att ungdomsinsatserna inte påtagligt förbättrar ungdomars utsikter på arbetsmarknaden.

Ingen av de artificiella lösningarna löser problemet: varken alliansens jobbcoacher eller den myriad av åtgärder som den förra Socialdemokratiska regeringen lanserade. En arbetsmarknad där minimilöner, regleringar och höga skatter stänger ute många ungdomar från arbete, fungerar inte bättre för att den obekväma arbetslösheten döljs bakom sjukskrivning och förtidspensionering. Istället behövs en politik som underlättar framväxten av nya jobb.

Det handlar om att sluta ha så höga ingångslöner att ungdomar inte får jobb och att minska på regleringar och skatter så att entreprenörer skapar fler jobb. Veronica Palm tycks försvara den gamla politiken. Men att undvika nödvändiga reformer, och fortsätta passivisera människor i bidragsberoende, är fel väg att gå.

Nima Sanandaji

Vd Captus

Thomas Idergard

Ansvarig för Timbros välfärdsprogram

Följ ämnen i artikeln