Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Replik: Okunnigt att avfärda klimatforskning

Chalmersforskare: Frågan om hur mycket människan påverkar klimatet avgörs inte av enskilda studier

Jonas Pettersson hävdar i Aftonbladet 20 augusti att klimatförändringarna inte är något vi behöver oroa oss för, att det handlar om alarmism utan fast vetenskaplig grund. Problemet är bara att Jonas argumentation lägger dimridåer framför vad som är väl etablerad kunskap.

För det första, vi vet att när vi ökar halten koldioxid i atmosfären så ökar temperaturen. Detta är grundläggande fysik som varit känd i mer än 100 år. Hur känsligt jordens klimat är för mänsklig påverkan är dock alltjämt osäkert. Har vi tur blir temperaturökningen liten med hanterbara effekter. Har vi otur innebär det väsentligt sämre möjligheter till jordbruk i de fattiga delarna av världen och havsnivåhöjning med massflykt som följd.

För det andra, Jonas gör ett stort nummer av kritiken mot en enskild vetenskaplig studie som brukar refereras till som Mann-kurvan. Mann-kurvan visar att det är varmare idag på norra halvklotet än det varit någon gång de senaste tusen åren. Nyligen genomförde USA:s vetenskapsakademi en granskning som visade att Manns beräkningar på det hela taget var korrekta. Jonas kritik av Mann-kurvan håller alltså inte, och att hävda att kurvan är central för FN:s klimatpanels scenarier är rent nonsens.

Jonas använder samma strategi som de flesta andra klimatskeptiker, de tar fram en studie, visar på att den har kritiserats, och avfärdar utifrån detta all forskning med liknande slutsatser. Detta sätt att resonera visar bara på begränsade insikter i vetenskap i allmänhet och klimatforskning i synnerhet.

Frågan om hur mycket människan påverkar klimatet avgörs inte av enskilda studier, utan på en sammanvägning av ett mycket stort forskningsfält. En sådan sammanvägning har vetenskapsakademierna i samtliga G8-länder, inklusive USA, samt Kina, Indien och Brasilien gjort. De bekräftar slutsatserna från FN:s klimatpanel, att huvuddelen av den uppvärmning vi sett under de senaste 100 åren beror på mänskliga utsläpp av växthusgaser, och menar att detta motiverar drastiska minskningar av utsläppen idag.

Riskerna med klimatförändringarna är för stor för att sitta och vänta tills vi vet allt helt säkert. Då riskerar vi försätta oss i en situation där allvarliga klimatförändringar inte går att undvika, och där den nyvunna kunskapen är lite värd.