Är det en kvinnlig rättighet att få barn?

Att få barn är inte en mänsklig rättighet.

Det menar Alice Teodorescu som tycker att det fel att ensamstående kvinnor nu får möjlighet att insemineras i Sverige.

– Kvinnans längtan efter barn kan inte väga tyngre än barns rätt till sina föräldrar, säger Alice Teodorescu, som medverkar i kvällens "20 minuter".

I dag skriver Alice Teodorescu, jurist och borgerlig ledarskribent en text i Dagens samhälle där hon sågar förslaget att ensamstående kvinnor i Sverige kommer att kunna skaffa barn själva genom att bli inseminerade.

Enligt henne åsidosätter man barnens behov, till fördel för förälderns.

– Det är problematiskt att kvinnans längtan efter ett biologiskt barn ska väga tyngre än barnets rätt till sin biologiska pappa. Bara för att det tekniskt sett är möjligt så ska vi inte göra det. Vad kommer härnäst? Surrogatmödrar till singelkillar eller artificiella livmödrar, säger hon.

"Det finns biologiska kopplingar"

Hon hävdar att hon inte är ute efter att fördöma andra familjeformer än kärnfamiljen, att de kan fungera lika bra eller bättre än en traditionell med två föräldrar och ett barn.

– Det handlar inte om föräldrarna utan om barnens bästa. Det finns en anledning till att vi är konstruerade som vi är. Det krävs två kön för att det ska bli barn och biologiska kopplingar mellan föräldrar och barn. Barn behöver lära sig saker av både mamma och pappan, säger hon.

Alice Teodorescus text har fått många kritiska reaktioner på sociala medier. En av de som ifrågasätter hennes slutsatser är Kristina Ljungros, ordförande för RFSU.

– Det finns inga studier som säger att ensamstående kvinnor skulle vara sämre föräldrar. Och bara för man inte lever i en kärleksrelation så betyder det inte att man lever isolerad och inte har nära relationer. Det viktigaste måste ju vara att barn är efterlängtade, och det finns ju inga barn som är mer önskade än dessa, säger hon.

"Snäv och gammaldags familjesyn"

Men kvinnors krav på att få ett biologiskt barn tycker Alice Teodorescu är orimligt, eftersom det flyttar fokus från barnens bästa till förälderns behov.

– Varför adopterar de här kvinnorna inte ett barn istället, säger hon.

Men enligt Kristina Ljungros är adoption inte alltid ett alternativ eftersom det har det blivit svårare och svårare att adoptera, ännu mer för ensamstående. Hon tycker också att resonemanget sänder ut fel signaler till barn som redan lever så här i dag.

– Det är en väldigt snäv och gammaldags syn på familjen. Man säger ju till de barn vars familj ser ut så här att de inte är lika mycket värda, säger hon.

Missa inte debatten i kvällens "20 minuter" klockan 18