Är kärnkraften ett nödvändigt ont?

Efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima, beslutade Tyskland att avveckla all kärnkraft.

Men hur har olyckan påverkat den svenska kärnkraftsdebatten?

Hör Lise Nordin (MP) och Lars Hjälmered (M) i kvällens "20 minuter"

Den 11 mars för tre år sedan drabbades Japan av en av de kraftigaste jordbävningarna någonsin med en efterföljande tsunami, vilken orsakade en härdsmälta i tre av kärnkraftverket i Fukushimas reaktorer. Konsekvenserna för de boende i området, och särskilt fisknäringen blev förrödande.

Olyckan fick regeringen i Tyskland att ta beslut om att avveckla den för industrin så viktiga kärnkraften.

"Vi behöver kärnkraft för svenska jobb"

I Sverige har dock positionerna inte förändrats nämnvärt. Miljöpartiet och vänstern vill avveckla kärnkraften. Alliansen vill inte avveckla under överskådlig framtid och man är för att det ska gå att bygga nya kärnkraftverk om de gamla behöver tas ur drift.

– Vi behöver kärnkraft för att klara det svenska energibehovet till rimliga priser med liten miljöpåverkan. Att avveckla kärnkraften kommer att slå mot svenska jobb, säger Lars Hjälmered, gruppledare för moderaterna i riksdagens energiutskott.

Enligt miljöpartiet behöver vi inte behålla kärnkraften för att klara av behovet av energi.

– Vi har bytt ut så mycket till förnybar energi, att vi har mer el än vi använder. Vi kan ta de gamla reaktorerna ur drift, säger Lise Nordin, energipolitisk talesperson för miljöpartiet.

"Kärnkraften är inte ren"

Och trots att kärnkraft inte ger några koldioxidutsläpp tycker hon att det är fel att kalla kärnkraft för en klimatsmart och ren energikälla.

– Det är inte en ren energi, den bygger på att man bryter smutsig uran , den skapar radioaktivt avfall som man inte vet vad man ska göra med, säger Lise Nordin.

Enligt henne finns det risk att en liknande härdsmälta som inträffade i Fukushima ska hända här och pekar på att en sådan farlig situation var nära att uppstå när Forsmark drabbades av elfel 2006.

Lars Hjälmered håller med om att avfallsfrågan är problematisk men att riskerna med haverier i kärnkraftverken är små.

– Svensk kärnkraftverk har en hög säkerhet och den kan även höjas, säger han.

Missa inte debatten i "20 minuter" ikväll klockan 18