Hur stoppar vi fotbollsvåldet?

Efter den tragiska dödsmisshandeln av en 43-årig Djurgårdssupporter i Helsingborg igår har många krävt hårdare lagstiftning mot fotbollsvåldet.

I kvällens "20 minuter" får regeringens utredare Björn Eriksson kritik av fotbollsbloggaren Elena Lövholm Eriksson.

– Det här är ett samhällsproblem, det har inte med fotboll att göra, säger hon. 

Det var igår som den 43-årige fyrabarnspappan, enligt vittnen, helt oprovocerat blev misshandlad till döds utanför stadion i Helsingborg strax före den allsvenska premiärmatchen mellan Djurgården och Helsingborgs IF skulle börja.

Dådet har upprört hela fotbollssverige och både från politiskt håll och från opinionsbildare efterlyser man hårdare tag mot klubbar och strängare lagstiftning.

Men enligt fotbollsbloggaren Elena Lövholm Eriksson är det här kontraproduktiva ryggmärgsreflexer.

"Man dömer ut en hel fotbollsvärld"

– Direkt när det hade hänt börjar alla skrika om att ta avstånd. Helt utan eftertanke dömer man ut supportrarna och en hel fotbollsvärld, säger hon.

En av de som förespråkar lagändringar är Björn Eriksson, som låg bakom regeringens "huliganutredning". I den kom han bland annat fram till att det behövs en skärpning av det tillträdesförbud som möjliggör portförbjudning av huliganer, och ett maskeringsförbud på idrottsarenorna.

– De här förslagen skulle statistiskt sett minska risken för den här typen av våld. Vi måste eliminera den här lilla klicken som begår de här brotten, säger han.

Att hårdare lagar skulle hjälpa avfärdar Elena Lövholm Eriksson och menar att det redan har prövats utan önskade resultat.

– Hårdare lagar innebär bara mer polarisering, att man förstår varandra ännu sämre. De som kräver hårdare tag buntar till exempel ihop pyroteknik och våld och enligt oss är pyroteknik något positivt, säger hon.

"Man klarar sig inte utan hårdare lagstiftning"

Och de som skyller huliganvåldet på fotbollen tycker hon är helt fel ute.

– Det jag ser är att fotbollsfamiljen går ihop, visar respekt och deltagande. De som har gjort det här är väl sådana som gillar att slåss. De hade hittat ett annat forum för att slåss om de inte hade fotbollen. Det är ett mycket bredare samhällsproblem och har inte med fotbollen att göra, säger hon.

Enligt Björn Eriksson är det både ett samhällsproblem men också ett idrottsproblem.

– Det är inte hållbart att säga att det inte krävs hårdare lagstiftning. Vad ska man ha bra kameraövervakningssystem till om personer drar mask över huvudet, säger han.

Lösningen är enligt Elena Lövholm Eriksson att klubbarna jobbar vidare med att motverka våld i fotbollens namn.

– De säger att klubbarna måste ta mer ansvar, men det görs redan nu. Det finns hur många exempel som helst på aktiviteter som de stora klubbarna ordnar för att de aktiva ska få göra kreativa saker med sin energi, säger hon.

Missa inte debatten i "20 minuter" ikväll klockan 18