Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

S gör upp med högern – och skadar Sverige

Vänsterpartiet: Ett obegripligt beslut som gör att vårt land fortsätter förfalla

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-10-22 13.26

När Socialdemokraterna och högern nu säger nej till lånefinansiering tvingas i stället dagens medborgare att ensamma betala. Resultatet blir en missad klimatomställning och att vårt land tillåts fortsätta förfalla, skriver Ida Gabrielsson.

DEBATT. Det krävs stora investeringar för att bygga Sverige starkt, ställa om för klimatet och skapa jobb.

Men Socialdemokraterna har nu gjort en överenskommelse med högerpartierna som förhindrar det. Det riskerar försvaga vårt land för decennier framåt.

 

Sverige är ett väldigt rikt land – och samtidigt ett land som förfaller. Ingen litar längre på att tågen ska gå i tid. Hela bostadsområden väntar på renoveringar som aldrig blir av. Elnätet klarar inte av de ökande behoven och i marken rostar avloppsrören sönder.

Och det räcker inte att laga det som är trasigt, vi behöver ta oss framåt och ställa om samhället för klimatet. Vi behöver bygga ny elproduktion, elektrifiera industrin och skapa en bättre och billigare kollektivtrafik med plats för fler.

Vi behöver energieffektivisera bostäder och lägga ny räls genom de svenska skogarna. Klimatomställningen kan inte vänta.

 

Allt det här skapar jobb och tillväxt. De människor som i dag går arbetslösa skulle istället få bygga vårt land starkt och hållbart, i riktiga jobb med bra löner och villkor.

Men nu har Socialdemokraterna tillsammans med högerpartierna valt en annan väg. Deras överenskommelse om ett balansmål för offentliga sektorns sparande gör allt detta mycket svårt.

De säger nej till att lånefinansiera de samhällsviktiga investeringarna, trots att det är det självklara i ett läge med starka finanser. Genom att lånefinansiera investeringarna skulle kostnaderna fördelas över flera generationer – det vill säga av alla de som kommer dra nytta av den nya järnvägen, energiproduktionen, bostäderna och så vidare.

När Socialdemokraterna och högern nu säger nej till lånefinansiering tvingas i stället dagens medborgare att ensamma betala.

Partierna tror knappast på det själva, men inget av dem vågar säga emot de andra eftersom de är fast i det politiska spelet

Det kan göras på två sätt. Antingen genom stora skattehöjningar eller genom stora nedskärningar i välfärden. Sannolikheten är hög att kommande regeringar inte kommer mäkta med att ta sådana beslut och att de nödvändiga investeringarna därför inte blir gjorda.

Resultatet blir en missad klimatomställning och att vårt land tillåts fortsätta förfalla.

 

Partierna som skapar denna situation gör det med en retorik om ordning och reda i finanserna.

De tror knappast på det själva, men ingen av dem vågar säga emot de andra eftersom de är fast i det politiska spelet. Det är djupt ansvarslöst.

De bedömare och experter som står utanför det politiska spelet ser mer klarsynt på vad som behöver göras. Både LO och Svenskt Näringsliv är tydliga med att stora investeringar behövs och att de behöver lånefinansieras, annars hotas både jobb och tillväxt.

 

För att finansiera den gröna omställningen vill Vänsterpartiet att staten under en åttaårsperiod tillåter ett underskott på en procent av BNP. Under den perioden kan vi göra de stora samhällsviktiga investeringarna för klimat, jobb och ett starkare Sverige.

Med ett sådant tillfälligt underskott skulle Sverige fortfarande ha en av EU:s lägsta statsskulder och urstarka finanser.

 

Vänsterpartiet hade gärna kompromissat för att hitta en gemensam rödgrön linje som gör de stora investeringarna möjliga. Vi är överens med MP och C om att de nya resurser som ett nytt mål frigör ska gå till infrastruktur och klimatomställning.

Men Socialdemokraterna valde att gå med högern i stället, på en linje som allvarligt försvagar vårt land de kommande åren. Detta trots att de hade kunnat få med sig inte bara en enig rödgrön opposition, utan även haft LO och Svenskt Näringsliv i ryggen. Det är ett obegripligt vägval.

Sverige har urstarka offentliga finanser, enorma investeringsbehov och en klimatomställning som brådskar. Om vi inte i det läget kan få fram resurser till de investeringar som behöver göras, när ska vi då göra det?


Ida Gabrielsson, ekonomisk-politisk talesperson Vänsterpartiet

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.