Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Allt förändras om LO stryper pengar till S

S-märkt konsult: Öppnar upp för SD att bli det nya arbetarpartiet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 06.30

Om LO, som länge varit ett ekonomiskt, organisatoriskt och politiskt ankare för S, väljer att öppna för närmanden till andra partier kan det i ett slag förändra den politiska spelplanen i Sverige, skriver Sandro Wennberg. På bilden LO:s ordförande Johan Lindholm och Socialdemokraternas Magdalena Andersson.

DEBATT. LO:s ordförande Johan Lindholm öppnade i det senaste avsnittet av SVT:s ”30 minuter” dörren för att slopa det ekonomiska stödet till Socialdemokraterna.

Det må uppfattas som en intern diskussion om LO:s relation till S, men det kan få betydande konsekvenser för hela det politiska spelet i Sverige.

 

LO har i decennier troget stöttat Socialdemokraterna med pengar men även exempelvis personal och annonser i valrörelser.

I och med att en stor del av LO:s medlemskår numera inte längre per automatik röstar på Socialdemokraterna är det naturligt att LO-ledningen har ett behov av att vädra den frustration som många medlemmar känner av det faktum att de automatiskt betalar en del av sin medlemsavgift till S.

 

Det är inte första gången som en LO-ordförande ifrågasätter stödet till Socialdemokraterna. Men med Lindholm går LO nu ännu ett steg längre. Han vill driva politiska frågor som gagnar LO-medlemmarna mest – oavsett vilket parti som driver dem fram.

Det är lite som att maken ska försöka övertyga sin äkta hälft om att de ska förbli gifta, samtidigt som han hotar att gå till en annan kvinna.

 

Tidigare kritik från LO har ofta handlat om kritik mot Socialdemokraternas arbetsmarknads- och välfärdspolitik. Så är inte fallet nu.

I intervjun försöker Lindholm gjuta olja på vågorna genom att lyfta frågan om karensavdraget som LO länge arbetat för att avskaffa. Tidöpartierna har inte visat något intresse av att driva denna fråga, och i denna fråga har LO en självklar partner i S.

Men vad händer om Sverigedemokraterna plötsligt börjar driva frågan om ett slopat karensavdrag, eller andra frågor som är viktiga för LO?

Genom att – inför öppen ridå – ifrågasätta det ekonomiska stödet och samtidigt implicit bjuda in andra politiska partier till en politisk budgivning riskerar Lindholm att öppna Pandoras ask.

 

Sverigedemokraterna skulle då kunna ha incitament att anamma en del av LO:s krav och ytterligare slå in en kil mellan LO och S.

SD kan helt enkelt göra vad Moderaterna en gång försökte med men inte lyckades hålla i särskilt länge, nämligen att ägna sig åt så kallad triangulering mot S i en ambition att bli ett nytt slags arbetarparti.

Med den stora skillnaden att SD redan i dag samlar 30 procent av arbetarväljarna bakom sig.

S kommer inte att kunna vinna val på enbart negative campaigning mot SD

För Socialdemokraterna kan beskedet från den nya LO-basen vara ännu ett hårt slag mot partiets ekonomi, som är starkt beroende av LO:s stöd för att kunna vinna val.

Detta är särskilt allvarligt nu när Socialdemokraterna själva har satt käppar i hjulet för sin egen lotteriverksamhet, en viktig intäktskälla för partiet.

 

LO:s ändrade hållning kan vara historisk, om den är ärligt menad.

Om LO, som länge varit ett ekonomiskt, organisatoriskt och politiskt ankare för Socialdemokraterna, väljer att öppna för närmanden till andra partier kan det i ett slag förändra den politiska spelplanen i Sverige.  

 

Bollen ligger nu hos Socialdemokraterna och Magdalena Andersson som står inför en svår balansakt.

Å ena sidan behöver partiet bevisa att det har den bästa politiken för arbetarklassen, annars riskerar partiet att förlora både väljare och stödet från LO. Å andra sidan behöver S värna sina nya medelklassväljare i storstäderna och hålla ihop samarbetet med Centerpartiet som i sin tur har en ekonomisk politik som ligger på milsvitt avstånd från Vänsterpartiet.

 

En sak är säker. Det är ett stort risktagande om Socialdemokraterna fortsätter försöka utmåla ett annat parti – Sverigedemokraterna – som ett arbetarfientligt parti.

Att SD som parti har sina rötter i 1980-talets nynazism och har företrädare vars bruna ränder inte har gått ur betyder inte att S kommer kunna vinna val på enbart negative campaigning mot SD.

 

En del inom socialdemokratin talar om att de stora reformernas tid är förbi. Det passar som hand i handske med de konservativa partiernas agenda att ”allt har gått för långt”, och det passar de många väljarnas ovilja till förändring.

Men ett parti som är sprunget ur tron på att orättvisor kan bekämpas måste ha det politiska modet att ligga steget före väljarna.

 

En mer framkomlig väg för Socialdemokraterna bör därför vara att återigen vara den politiska rörelse som har förmågan att formulera en ljusare framtid för både arbetar- och medelklassen.

Då krävs både modet och viljan att formulera en ny berättelse och driva nya reformer. De stora reformernas tid behöver nämligen inte vara förbi.


Sandro Wennberg, konsult och S-medlem som tidigare bland annat varit medarbetare till ministrar i Göran Perssons regering och varit talskrivare på LO

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.