Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Låt oss lippa ”rasar” i rubrikerna

Vem kallade Svennis för tölp?

Som trogen läsare av Aftonbladet blir jag mycket irriterad och förvånad över fredagens?(10/6)?förstasida som lyder:

KUNGAHUSETS ATTACK PÅ SVENNIS

”Han är en oförskämd tölp”

Att någon i kungahuset skulle kalla Svennis för tölp är för mig mycket främmande. De är ju överens om att han får ta emot medaljen vid ett senare tillfälle (januari 2006).

Tala om med namn och bild vem som sagt ”oförskämd tölp” på förstasidan i kommande nummer eftersom ni vet vem det är!

Hälsningar Lennart Nordgren

Svar: Den förstasidesrubrik du citerar är missvisande. Vi har inget belägg för att kungen eller någon annan i kungahuset är upprörd. Rubriken till artikeln på sidan sju är däremot rätt. Det är medarbetare i hovet som är upprörda över att Svennis valde semester med sina barn framför medaljutdelning hos kungen.

Aftonbladet.se har rörig layout

Hej,

satt och bläddrade i en webdesignbok härom dagen, den visade ett varnande exempel på hur dålig/rörig webdesign ser ut. Tyvärr så skiljer sig inte aftonbladet.se särskilt mycket från exemplet med sin röriga layout, oändliga mängder blinkande annonser och ganska ostrukturerade information. Gör ni websiten medvetet svårläst för att folk inte ska strunta i att köpa pappersversionen av er tidning eller är det bara så att en klåpare gjort designen? Hur ställer ni er för den delen till filter som tar bort den multimediaupplevelse som annonserna har utvecklats till?

Mvh Frans

Så här svarar Kalle Jungkvist som är chefredaktör för aftonbladet.se:

Din fråga är intressant och jag får den ganska ofta, men sällan från våra användare. Experter tycker ofta att sajten är ful, ostrukturerad och rörig.

Men varje gång vi gör en undersökning bland våra läsare tycker de precis tvärtom. Utseendet får högsta betyg, sajten anses enkel, lättnavigerad och lättöverskådlig, samtidigt som den förmedlar en tidningskänsla som uppskattas.

Själv är jag än så länge beredd att hålla med majoriteten av våra användare, sajten är inte vacker men effektiv och vibrerar av nyhetskänsla.

Varför så stockholmsfixerade?

Jag gjorde en liten undersökning angående vilket lag de som jobbade med Sportbladet hade som favoritlag. Jag kom fram till att av de som nämnt ett fotbollslag som favorit (26 personer) så var fem”Bajare” alltså 17 procent! Jag har pratat med en del utifrån landet som tycker att det skrivs för mycket om Stockholmslagen i Aftonbladet. Kan det vara så att Sportbladet skriver mer om Stockholmslagen för att de flesta av dess medarbetare faktiskt håller på ett Stockholmslag?

Mvh Ola, djurgårdare

Så här svarar chefen för Sportbladet, Ronny Olovsson:

Hej Ola.

Naturligtvis kan man fundera kring ”Stockholmsfixeringen” i medier generellt, men när det gäller Allsvenskan beror det mer på att Stockholmslagen är STORA klubbar både utifrån det sportsliga, historiskt och nu, men framförallt utifrån supporterperspektivet. De engagerar många läsare. Precis som IFK Göteborg och MFF. Själv håller jag på IFK Luleå, men om det är en garant för att vi inte blir för mycket ”Bajen-bladet” får ni läsare avgöra. Vi är medvetna om kritiken och tänker brett i vår bevakning.

Låt oss lippa ”rasar” i rubrikerna

Finns det en chans att vi tidningsläsare någon gång i framtiden kan få slippa rubriker där diverse personer?”rasar”? Det måste finnas fler än jag som väljer bort en kvällstidning med likartade rubriker!

Mvh, Björn Larsson, Uppsala

Svar: Du är inte ensam om den här frågan. Mitt svar är enkelt: ordet ”rasar” har används i tid och otid, det är inte bra. Numera försöker vi begränsa användningen till de gånger då det är motiverat.