Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

"Jämställdhet handlar om lika villkor - och än är det långt kvar dit"

Läs hela chattet med Inez Abrahamzon

Inez Abrahamzon säger: Hej Nu är jag här. Välkommen med frågor.

säger: Sverige är ju världens mest jämställda land.. vad är problemet ?

Inez Abrahamzon säger: Problemet är att vi inte är jämställda i praktiken - jämställdhet handlar ju om lika villkor - och än är det långt kvar dit. Tyvärr. Men att vi är bäst är ju bra.

säger: "Snyggt hem, snyggt ansad trädgård, glada barn och födelsedagspresenter på rätt dag till det sociala nätverket". Låter som desperate housewifes. Vad sägs om att lära kvinnor slappna av lite i stället för att kräva att män också skall bränna ut sig?

Inez Abrahamzon säger: Jo, det är ett jättebra förslag. Jag tror att man kan komma långt med avslappning och meditation. Men i sanningens ögonblick måste ju vissa saker göras. Och att dela på jobben och bördorna är ju bra. Men prioritera är också viktigt.

Rödis säger: Är det inte så att kvinnor lägger upp sin egen stress så att dom ska uppfattas på ett visst sätt inför sin omgivning? Exempel kan ju vara om man ska få besök och en strumpa skullel ligga framme!Mannen skulle nog skratta och kvinnan stressa upp sig!!

Inez Abrahamzon säger: Jo, det finns nåt som säger att det är kvinnans ansvar att det inte ligger strumpor framme - och det skapar stress. Alltså det finns kvar i vårt kulturarv. Det är bra att skratta åt strumpor som ligger framme. Men också viktigt att ansvaret finns hos alla att plocka undan.

TuffaNallen säger: Man gör väl det man är bra på. Om jag bygger altan en hel dag ska jag väl inte behöva sköta disk och tvätt med efteråt, eller?

Inez Abrahamzon säger: Jodå, det ska du. Altaner bygger man inte var dag - men disken den finns alltid. Men jag kan hålla med om att den dag du bygger kan hon ju fixa kaffet. Själv bygger jag också om det ska bli altan...

Pelle säger: Vad är en glesbygdsfeminist?

Inez Abrahamzon säger: Ja, det är en som jag. Jag kallar mig glesbygdfeminist för att med lite humor visa att det också finns storstadsfeminister. I grunden spelar det ingen roll - bara man är för jämlikhet.

Anders säger: Varför ska man KRÄVA hela tiden. Det spelar ingen roll vad det handlar om. Vid krav blir resultaten sämre, med egna engagemang funkar det bättre i alla lägen. Så min fråga, varför kräva att man ska göra vissa saker, och inte kräva att kvinnor ska gå fria och inte ta ansvar alls?

Inez Abrahamzon säger: Jag tycker att alla ska ta ansvar. Det hör ihop med frihet faktiskt. Och jag tycker det är viktigt att kräva sin rätt. Och det är lika viktigt att kvinnor som män gör det. Eller hur?

säger: Om jag tycker att det skall damsugas en gång i veckan och min fru varje dag. Hur ser då en rättvis fördelning ut enligt dig?

Inez Abrahamzon säger: Ja, det där är ett problem. En sån sak som dammsugning kan ju bli en maktfråga utan dess like. Men det handlar ju om att snacka sig fram till en kompromiss. Hon ska inte leka martyr och dammsuga varje dag för att tracka dig - och du ska inte ligga på soffan och vänta in att hon inte står ut med dammtussarna längre.

säger: Måste kvinnor vara som män för at vi skall vara jämställda?!? Jag vill bara bli respekterad och at vi är eniga om hur vi löser frågorna i våran familj.

Inez Abrahamzon säger: Nej kvinnor måste verkligen inte vara som män. Vad fick du det ifrån?

TuffaNallen säger: Sköter du om bilen oxå, det gör inte min hustru. Jämlikhet är alltid på kvinnans villkor för att hon ska slippa sköta hemmet medans maken trippelarbetar med att sköta jobbet, allt praktiskt (bilen, huset mm) och hushållsarbetet.

Inez Abrahamzon säger: Jo, jag sköter bilen också. Och idag klyver jag ved som jag själv huggit. Men det är inte det som handlar om jämställdhet. För mig är jämställdhet att dela på ALLA uppgifter - fördela alltså - så att inte en får göra allt som är otacksamt och obetalt. Allt för ofta är det så. Att smita ifrån är inte grejen - och forskningen visar ju faktiskt att om det är några som smiter så är det männen!

Erik säger: Varför frågar man sig aldrig tvärtom också? Varför är det alltid männen som ska jobba och försörja familjen?

Inez Abrahamzon säger: För mig är det verkligen ingen sanning att det är män som jobbar och förörjer familjen. I Sverige jobbar ju både män och kvinnor. Men kvinnor mest - eftersom de också gör merparten av det obetalada arbetet i hemmet.

säger: Har jag rätt att kräva att någon annan skall leva precis så som jag vill? Sitter kvinnor fast i en könsroll som gör dem till pedanter, är det inte bättre att försöka ta sig ur den än att tvinga den på andra?

Inez Abrahamzon säger: Nej, naturligtvis inte. De är ju det som är maktmissbruk! Men det gäller åt alla håll.

johan säger: Att försöka påverka folk i hur deras liv ser ut i hemmen är ju egentligen helt sjukt. Lagstadga för att män ska vara hemma med barn mm. Borde man inte som familj få bestämma själv hur man vill göra utan att ni feminister lägger er i och fördömer detta..????

Inez Abrahamzon säger: Så har jag också resonerat. Problemet är att det aldrig blir någon samhällsförändring då. Och jag tror faktiskt att det är jättebra och lärorikt - både för pappan och barnen med mer föräldraledigt.

Weeko säger: Tror Du att det kommer att kuna bli jämställdhet i alla yrken?

Inez Abrahamzon säger: Ja. Det tror jag.

TuffaNallen säger: Så jag borde alltså ställa krav på min hustru att hon ska göra sin del av alla tunga jobb oxå för att det ska vara jämlikt?

Inez Abrahamzon säger: Nej, då har du missuppfattat. Ni ska FÖRDELA arbetet mellan er men på lika villkor. Det handlar inte om att mästra fram jämlikhet. Men jag tror att kloka män inte vill att deras döttrar ska slita ut sig och bli sjuka för att det är ojämlikt.

säger: Åh! Vilka petitess-frågor, suck. Kom igen, karlar! Ni som ställer frågor kan väl åtminstone lyfta blicken lite ifrån dammsugaren. Se den stora bilden. Hur får man ett helt hushåll att fungera? Mat (behovsanalys, inköp, tillagning, dukning, avplockning, disk, tömning av diskmaskin osv), kläder (behovsanalys, inköp (i rätt storlek till barnen), tvätt, hängning, vikning, insortering osv), räkningar (behovsanalys, prisjämförelse, anskaffning av abbonnemang, betalning osv). Varje detalj i ett hushåll kräver ganska mycket administrativ tid. Vi ska fråga oss vem som ser till att allt fungerar.

Inez Abrahamzon säger: Ja, det gäller att fatta helheten. Du har rätt, det är inte bilen eller disken i sig - utan den stora bilden. Tack för den kommentaren.

sluta städa och börja gulla i stället säger: Vi män bygger en "altan" varje dag Är det förmycket begärt om man då vill vila sig lite inför nästa "altan"

Inez Abrahamzon säger: Ni bygger inga altaner varje dag. Men vissa kanske tror att de gör det. Det är att smita.

Moderator säger: Tiden börjar ta slut. Det här är sista frågan.

Bonzo säger: Jag tror det handlar om toleransnivån hemma. Kvinnans (generellt) toleransnivå till oreda mm är lägre än mannens. Om kvinnorna på ett bättre sätt helt enkelt väntar ut mannen och slappnar av lite så är mycket av stressen och pressen löst. Men det kommer an på kvinnan själv. Vi män lär inte bjuda upp utan det handlar om att ta tillbaka initiativet till icke-görandet för kvinnan. Dare to dont do!

Bo Lindberg

Inez Abrahamzon säger: Nej, nu förenklar du. Det finns män som är pedanter. Det handlar om att män som kollektiv inte gör lika mycket. Det handlar om att rocka loss grabbar - för att få det bättre på totalen.

Inez Abrahamzon säger: Tack så mycket för allt bra frågor.

Hej då! Inez