Bryt med SD och rädda Liberalerna

L-veteraner: Vårt parti är på väg mot undergången

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-06-23 06.00

Det nära samarbetet med högerpopulister genom Tidöavtalet har blivit ett haveri. Väljarna straffar L och rapporterna från fältet under denna valrörelse bekräftar läget. Socialliberala väljare är djupt besvikna, skriver Cecilia Carpelan, Birgitta Rydberg och Birgitta Rydell.

DEBATT. Vi är många som är glada och lättade över att Liberalerna behöll ett mandat och att Karin Karlsbro fortsätter i EU-parlamentet. På marginalen kan hennes och övriga toppkandidaters rakryggade avståndstagande från högerpopulismen tillfälligt ha varit räddningen för Liberalerna.

Partiledningen beskriver resultatet som en framgång även inrikespolitiskt men läget för partiet är i själva verket djupt oroande och har så varit under lång tid.

 

Partisekreterare Jacob Olofsgård glädjer sig över ett resultat som beror på det minskade valdeltagande. I själva verket fick partiet samma andel av de röstberättigades röster detta val som EU-valet 2019. SCB:s mätning några dagar efter valet, som visar 3,2 procent (-1,4 sedan katastrofvalet 2022) talar också sitt tydliga språk.

Det nära samarbetet med högerpopulister genom Tidöavtalet har blivit ett haveri. Väljarna straffar partiet och rapporterna från fältet under denna valrörelse bekräftar läget. Socialliberala väljare är djupt besvikna och förstår inte hur detta får ske.

Den enda tydliga strategin vi ser är att till varje pris hålla sig kvar i ett regeringssamarbete med SD

Situationen för Liberalerna är alltså alarmerande men partiledningens reaktioner efter valet följer manualen för organisationer i riktig kris: locket läggs på, ledningen går ut med en egen tolkning och hoppas att kritiken ska lägga sig.

Den enda tydliga strategin vi ser att partiledningen har i dag är att till varje pris hålla sig kvar i ett regeringssamarbete med SD. Hur ska vi annars tolka den för ett socialliberalt parti pinsamma undfallenheten mot ett allt mer aggressivt SD och det faktum att samarbetets omfattning är långt utöver vad medlemmarna beslutat om?

 

Det behövs en bred och öppen diskussion där syftet är att skapa en strategi för att i god tid före valet 2026 hitta en ny position som kan vinna förtroende för Liberalerna. Vi menar att detta förtroende bara kan byggas genom att rakryggat stå för liberala värderingar och aldrig kompromissa om dessa.

Vad är annars alternativet för ett pyttelitet parti som nu är på väg mot undergången? Det nuvarande regeringssamarbetets resultat och form måste utvärderas utan skygglappar.

 

Det är inte rimligt att partiledningen klamrar sig fast vid uppfattningen att Liberalernas främsta merit är att partiet tar regeringsansvar för Sverige, och bäst gör det med stöd av ett högernationalistiskt parti, när väljarna helt uppenbart anser att Liberalerna i dag inte ens behövs i rikspolitiken.

Mervärdet med ett socialliberalt parti måste vara att driva förslag som kombinerar frihetsfrågor för individen med ett socialt engagemang och en ekonomisk politik som skapar välfärd att fördela.

Det duger inte att vänta och se, partiledningen är skyldiga oss medlemmar en strategi som kan bära mot verklig valseger. Snart kan det vara för sent.


Cecilia Carpelan, fd ledamot av Stockholms läns landsting (L)
Birgitta Rydberg, fd Sjukvårdslandstingsråd, Stockholm (L)
Birgitta Rydell, fd borgarråd Stockholm (L)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln