Män som misshandlas av kvinnor ignoreras

Akillesförbundet: Synen på relationsvåld måste förändras

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-07-01 06.00

Män som utsätts för våld av sina kvinnliga partners möts ofta med skepsis och deras berättelser ifrågasätts, skriver Johan Rylander. Han efterlyser nu att regeringen ser till att alla offer för relationsvåld får den respekt och det skydd de förtjänar.

DEBATT. Som Förbundsordförande för Akillesförbundet, en organisation som arbetar för att stödja män utsatta för våld och övergrepp, vill jag belysa och kommentera det chockerande fallet som uppmärksammats i Aftonbladet.

”Jan” och hans son har tvingats leva på en skyddad ort efter att hans ex-partner, som också är modern till hans son, försökte mörda honom. Detta fall visar tydligt på de allvarliga brister som finns i vårt rättssystem när det gäller att skydda offer för våld i nära relationer.

Fallet visar dessutom på den oacceptabla situation som råder i vårt land när det gäller alla de män som utsätts i det dolda för relationsvåld av en kvinnlig partner.

Vår regering, med jämställdhetsminister Paulina Brandberg och justitieminister Gunnar Strömmer i spetsen, har nu en gyllene möjlighet att ta steget fullt ut och säkerställa att alla våldsoffer får det skydd och stöd de behöver, oavsett kön eller sexuell läggning.

 

I fallet med ”Jan”, trots överväldigande bevis på att attacken var planerad och utförd med dödligt uppsåt, valde tingsrätten att inte häkta hans ex-partner. Detta tvingade ”Jan” och hans son att fly och leva gömda, vilket vi inom Akillesförbundet anser är en helt oacceptabel situation.

Offren ska inte behöva fly från sina förövare – det är förövaren som ska hållas ansvarig och isoleras från att kunna göra mer skada.

 

Under de snart tio år som Akillesförbundet har funnits, har vi kontaktats av förtvivlade män flera gånger i veckan. Dessa män söker hjälp och stöd efter att ha utsatts för våld av sina kvinnliga partners, och deras berättelser vittnar om ett utbrett problem som ofta förnekas eller ignoreras av samhället.

”Jans” fall är bara toppen av ett isberg när det gäller misstron från polis, rättsväsende och domstolar gentemot män och pappor som utsätts för våld.

Män som utsätts för våld av sina kvinnliga partners möts ofta med skepsis och deras berättelser ifrågasätts. Denna skevhet i perspektiv leder till allvarliga konsekvenser för rättssäkerheten och undergräver arbetet för att bekämpa våld i nära relationer på ett effektivt sätt.

Vi kan inte fortsätta med dessa dubbla måttstockar baserat på offrets kön eller sexuella läggning

”Jans” advokat, Elina Ek Linder, har uttryckt en korrekt frustration över hur systemet har misslyckats i detta fall. Att en person misstänkt för ett så allvarligt brott som mordförsök inte häktas, utan att offret i stället tvingas till ett skyddat boende, strider mot alla principer om rättvisa och säkerhet. Detta måste förändras omedelbart.

Regeringen måste arbeta för att införa könsneutral lagstiftning och praxis för att säkerställa rättvisa och skydd för alla brottsoffer. Politiker, polis, åklagare och domare behöver alla utbildas för att hantera alla fall av relationsvåld med samma allvar, oavsett kön på förövaren eller offret.

 

Akillesförbundet står gärna till förfogande och bistår dessa instanser med vår mångåriga kunskap och erfarenhet. Det är också dags att regeringen, på allvar, sätter barnperspektivet i första rummet.

Barn, som ofta är de mest sårbara i dessa situationer, måste skyddas från våld och dess traumatiska följder.

På Akillesförbundet arbetar vi ständigt för att lyfta fram barnperspektivet och säkerställa att barnen får det skydd och stöd de behöver. Barn som bevittnar eller utsätts för våld i nära relationer behöver särskilt stöd för att bearbeta sina upplevelser och förhindra långsiktiga negativa effekter på deras liv och utveckling.

 

”Jan” och hans son har genomlidit en mardröm som ingen människa borde behöva uppleva. Deras fall visar tydligt på såväl behovet av en förändring i vårt rättssystem som samhällets syn på relationsvåld.

Vi kan inte fortsätta med dessa dubbla måttstockar baserat på offrets kön eller sexuella läggning. Det är hög tid att vi som samhälle tar ansvar. Akillesförbundet uppmanar därför vår regering att se till att alla offer för relationsvåld får den respekt och det skydd de förtjänar.


Johan Rylander, förbundsordförande, Akillesförbundet

Följ ämnen i artikeln