Svensk vård går inte på knäna, den ålar fram

Replik från sjuksköterska om vårdkonflikten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-06-26 10.25

Vårdförbundets medlemmar har tjänat arbetsgivare och Sverige väl med tre miljoner övertidstimmar, flyttade semestrar och uteblivna storhelger. Det är vårt bidrag. Vad får vi tillbaka?Ett förslag är 15 minuter om dagen. Då kommer vi till förhandlingsbordet, skriver sjuksköterskan AnnaMaria Ryderman.

REPLIK. Representanter från SKR och Sobona uttrycker i sin debattartikel oro för patienter och äldre under kommande sommarveckor om konflikten inte får ett slut.

Detta är inte första sommaren med stora risker för patientsäkerheten, vårdpersonal har larmat i många år. Arbetsgivaren har tigit still.

 

Debattörerna menar att hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar, att bristen på arbetskraft är stor.

Nationella vårdkompetensrådet fick i januari 2023 i uppdrag av regeringen att ta fram förslag på en nationell plan för kompetensförsörjning inom hälso- och sjukvården.

Rådets rapport visar att det finns 13 000 legitimerade sjuksköterskor att tillgå i Sverige, men att de inte jobbar inom sin yrkesroll.

Denna kompetensförlust kostar samhället 5,5 miljarder kronor.

 

Facken i Välfärden skriver i ”Miljarder skäl att förbättra arbetsmiljön” att arbetsgivare i högre utsträckning behöver prioritera arbetsmiljön och arbeta förebyggande vad gäller sjukfrånvaro.

År 2023 uppgick kostnader för sjukfrånvaro för kommuner och regioner till 51,4 miljarder kronor.

Vården går inte längre på knäna, den ålar sig fram bland övertid, ständiga överbeläggningar och hög sjukfrånvaro.

 

Folkvalda politiker, från lokal till nationell nivå, är ansvariga för att skapa rimliga förhållanden som möjliggör att medarbetarna kan utföra sina arbetsuppgifter.

För att kunna attrahera, utveckla och behålla legitimerad personal behöver man tänka om.

Debattörerna skriver ”Den svenska modellen bygger på att fack och arbetsgivare kompromissar, ger och tar. Det har tjänat arbetsgivare och medarbetare, och därmed Sverige, väl”.

Vårdförbundets medlemmar har tjänat arbetsgivare och Sverige väl med tre miljoner övertidstimmar, flyttade semestrar och uteblivna storhelger. Betalat dyrt med både hälsa och familj.

Det är vårt bidrag. Vad får vi tillbaka?

Ett förslag är 15 minuter om dagen. Då kommer vi till förhandlingsbordet.


AnnaMaria Ryderman, sjuksköterska Västra Götalandsregionen

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln