Hultqvist bär ansvaret för sammanbrottet
Liberalerna: Han har undergrävt uppgörelsen om försvaret som fanns mellan partierna
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2020-06-10 | Publicerad 2020-06-09
DEBATT. För drygt ett år sedan lade den dåvarande försvarsberedningen fram den historiska rapporten Värnkraft. Turerna har varit många men riksdagens budskap blev och har fortsatt att vara tydligt: Sverige måste skyndsamt återta en betydande militär förmåga.
För oss liberaler var Värnkraft ett avgörande etappmål efter många års ihärdigt politiskt arbete: säkerhet är en förutsättning för vår frihet, demokrati och vårt välstånd. Är Sverige inte trovärdig i dessa frågor lämnas även våra grannländer i sticket, Europa kan inte ha ett säkerhetsvakum i en svår och osäker tid.
I höstas tog vi kampen och vann när försvarsbudgeten skulle förhandlas med regeringen. Försvarsberedningens utgiftstrappa, en viktig förutsättning för det försvar riksdagen ställt sig bakom, skrevs in i budgetpropositionen.
Under hela denna tid har dock Socialdemokraterna förhalat och försvårat den försvarspolitik vi kommit överens om. Överenskommelsen har bestått av tre delar: Brett samförstånd skulle sökas i riksdagen, Försvarsberedningens helhet skulle genomföras och det fanns en ekonomisk ram som skulle hållas.
Regeringen har inte kunnat stå fast vid mer än att den ekonomiska ramen ska hållas. Något brett samförstånd har inte sökts och långt mindre än hälften av försvarsberedningens förslag kan genomföras. Det är illa för vår nationella säkerhet i en svår tid.
Därför beklagar Liberalerna att det inte längre finns förutsättningar att nå en bred en överenskommelse i försvarsöverläggningarna.
Statsrådet Peter Hultqvist bär ett stort personligt ansvar för detta sammanbrott. Under det gångna året har han undergrävt den breda uppgörelse som fanns i försvarsberedningen mellan sju partier.
Sammanlagt har närmare 70 miljarder av de planerade anslagsökningarna bara försvunnit till andra ändamål. Han har inte gjort några ansträngningar för att reda ut detta, trots försvarsberedningens viktiga ställning i vår demokrati och trots Rysslands aggressiva och antidemokratiska utrikespolitik. Självklart kommer Liberalerna mot bakgrund av detta att låta KU granska regeringens hantering.
Nu krävs handling och tydlighet. Vi är beredda att nu, tillsammans med de övriga borgerliga partierna, att i riksdagen försöka få till stånd ett försvarsbeslut som lever upp till hela den överenskommelse som ingicks i Försvarsberedningen och som regeringen tidigare stått bakom också i en överenskommelse med Liberalerna och Centerpartiet.
Det behövs ett brett samförstånd och Sveriges förmåga att försvara sig måste på allvar stärkas. Alternativet är otänkbart, för Sverige såväl som övriga Europa.
Nyamko Sabuni, partiledare (L)
Allan Widman, försvarspolitisk talesperson (L)
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.