Ni drar benen efter er – otryggheten fortsätter
Slutreplik från M om S och polisbristen
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2019-04-25
SLUTREPLIK. Mikael Damberg hävdar att mycket har gjorts. Men Socialdemokraterna har inte mycket att vara stolta över.
Under den förra mandatperioden ökade S-regeringen skatten med 60 miljarder kronor och utgifterna med 100 miljarder kronor. Ändå blev det inte fler poliser. Vi har i dag lika många poliser som då S-regeringen tillträdde 2014: polistätheten är på fortsatt rekordlåg nivå. Stolar på polishögskolorna gapar tomma. Polisens lönesatsning uteblir.
Alla politiker på hög nivå bär ett ansvar – såväl socialdemokratiska som moderata. Men den sittande S-regeringen som styrt Sverige i snart fem år, då och nu, bär det yttersta ansvaret.
Därför är det ofattbart att man fortfarande inte har insett allvaret, och väljer att skära i polisbudgeten. Kriminalvården behöver ökade resurser. Men lösningen kan inte vara att ta medel från vår mest centrala rättsvårdande myndighet.
Därför upprepar vi: prioritera kärnuppgifterna och skär på annat – det är att ta verkligt ansvar.
Regeringen drar benen efter sig och begraver nödvändiga reformer i utredningar och i vaga löften om framtiden. Damberg illustrerar själv problemet i sitt svar om att ge kommunerna verktyg för att hjälpa polisen i sitt uppdrag: enutredning om lagen för ordningsvakter ska tillsättas efter sommaren.
Det innebär att en för kommunerna efterlängtad lagändring kan ske högst om två år. Om det alls sker.
I Stockholm arbetar stadens snart 100 ordningsvakter och polis sida vid sida, varje dag. Ordningsvakterna gör en enorm insats för tryggheten i Stockholm. Polis och ordningsvakter i Stockholm vill dessutom öka samarbetet. Möjliggör det, Damberg. Lätta på kraven om var ordningsvakter får verka.
Brottslighet och otrygghet drabbar enskilda människor och riskerar att skada vår sammanhållning. Det river sönder tilliten mellan människor och beskär människors frihet. Sveriges kommuner griper efter minsta halmstrå och gör allt de kan, men är fortfarande bara en rättstillämpande myndighet.
Nu behöver regeringen visa på ledarskap och prioritera både statens och kommunernas arbete för ett tryggare Sverige.
Anna König Jerlmyr, finansborgarråd Stockholm stad (M)
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.