Johan Lundberg: Stalinister släpps fram, inte liberaler

Det är det låga taket i debattklimatet som får människor att hata på nätet.

Det menade Johan Lundberg i kvällens debatt i "20 minuter".

- Det är legitimt att vara stalinist på kultursidorna. Och det som inte borde vara kontroversiellt att uttrycka, som kritik av feminism, bespottas. Det skapar frustration, sa han.

NÄTHAT Ett par exempel av de nedsättande tweets som skickats om damlandslaget.

I kvällens "20 minuter" debatterade kulturskribenten och litteraturvetaren Johan Lundberg mot Piratpartiets partiledare Anna Troberg om den senaste tidens debatt om näthat som blossat upp efter en artikel av Jonas Thente i DN. I texten argumenterar han för att vänstereliten ger uttryck för ett klassförakt när de hånar näthatarna som han menar är marginaliserade personer från arbetarklassen. I en artikel i Aftonbladet anklagade Åsa Linderborg Jonas Thente för att ta näthatarna i försvar och det inte alls bara är arbetarklass som anonymt sitter och skriver hatiska kommentarer på nätet.

Enligt Johan Lundberg är det människor som inte känner sig hörda, som hatar på nätet.

"Vänstern har valt genus före klass"

– Det finns ett problem med att vänstern har bytt position och lagt mer tyngd på identitetspolitik som genus, än på klassfrågor. Då kanske den som förlorat jobbet inte känner att han blir hörd, sa han.

Men den generaliseringen vände sig Anna Troberg mot.

– Tidigare sa du att det inte måste vara en ensam arbetslös man på glesbygden som näthatar. Nu snurrar du in dig. Näthat finns i alla samhällsklasser, inom båda könen och från alla politiska håll, sa hon.

Oavsett vilka det är som ligger bakom näthaten ansåg Johan Lundberg att det viktigaste för att bli av med problemet är att bredda debatten.

– Det är så man desarmerar den här typen av näthat, sa han.

Men enligt Anna Troberg så räcker det inte att säga att debattklimatet måst bli mer tillåtande.

– Det får inte bli en ursäkt för att man ska kunna bete sig och säga vad som helst, sa hon.