Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Friskolelobbyns makt över skolan ska brytas

S: Hur kan Ulla Hamilton blunda för problemen med marknadsskolan?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-02-19

Kunskap? Ja gärna, men först en rejäl aktieutdelning. Jag har svårt att se hur man annars ska förstå Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, som gång på gång talar om friskolornas rätt till vinst, skriver Tobias Baudin, partisekreterare för S.

DEBATT. Alla ser problemen med marknadsskolan – utom friskolelobbyn. För dem kommer elevernas och lärarnas behov i andra hand.

Kunskap? Ja gärna, men först en rejäl aktieutdelning. Jag har svårt att se hur man annars ska förstå Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, som gång på gång talar om friskolornas rätt till vinst, men desto mer sällan om barnens rätt till kunskap – en ingång hon delar med Sverigedemokraterna och Moderaterna.

I dag deltar Hamilton i Lördagsintervjun i P1. Så låt mig ge några socialdemokratiska perspektiv på debatten.

Hamilton menar att det är fel att säga att friskolorna per automatik är överkompenserade. Men faktum är att tre av fyra friskolor drivs av vinstdrivande aktiebolag.

Marknaden domineras av stora koncerner som köper upp mindre skolor. Under senare år har de skattefinansierade utdelningarna till investerarna ökat kraftigt.

På frågan om friskolorna är överkompenserade är svaret ja. Det går inte att påstå annorlunda när miljoner kronor, våra skattepengar, försvinner iväg till skatteparadis och växande aktieportföljer i stället för att stanna i skolan.

En sak är uppenbar. Lobbyisterna för de vinstdrivande friskolorna är inte några experter på skolan, de är experter på att gynna sig själva. Det får vara slut med det nu.

Vad föräldrar och barn verkligen vill ha och behöver är en skola av högsta kvalitet som sätter lärande, studiero och elevernas framtidstro i fokus.

Med de förslag på justeringar av skolpengen som vi nu går fram med säkerställs kvaliteten i skolan. Det ska inte vara möjligt att erbjuda undermåliga lokaler och låga lärarlöner och samtidigt få bra betalt för det via skatten.

Lärare och annan skolpersonal ska ges bättre förutsättningar och en tryggare arbetsmiljö.

Verklig valfrihet handlar om elevers och föräldrars rätt att kunna välja bra skolor – och då måste resurserna investeras där de hör hemma.

Om Ulla Hamilton verkligen vill värna svensk skola skulle hon välkomna Socialdemokraternas förslag på skolområdet. Men det är inte där hennes fokus ligger.

I ett inlägg på Twitter förra året jämför Hamilton normalt vinstdrivande verksamheter som kemtvättar och affärer med skolan. Ska de numera också döpas om till vinstjägare? frågar hon retoriskt.

Det slarvigt formulerade inlägget sätter fingret på friskolelobbyn och de högerkonservativas syn på skolan som en marknad vilken som helst. Men låt mig vara tydlig: det är skillnad på barnens skolgång och kemtvätt.

Det är tydligt att friskolelobbyn har en läxa att lära. Och varför inte börja med att lyssna till alla som nu efterlyser en politik som tar kontroll över välfärden och får grepp om marknadiseringen.

Det är dags att visa elever, föräldrar och lärare respekt. Så skapar vi en skola fri från lobbyister – men full av lärande!


Tobias Baudin, partisekreterare Socialdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikelSå här skriver du en debattartikel