Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Splittrade familjer är ett samhällsproblem

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-13

KDU: Därför gör vi den trygga familjen till viktigaste valfrågan för unga

Familjen som ungdomspolitisk valfråga. Är det klokt, eller ens möjligt? Ja, svarar vi i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet. När politiker talat om familjen har de nästan uteslutande riktat sig till föräldrarna. Unga människor bryr sig både om och påverkas av hur den egna familjen mår och funderar på hur det ska bli när de själva bildar familj. Därför är det oerhört viktigt att diskussionen förs även bland unga.

Jobb, bostäder och miljö. Så ser agendan i regel ut när ungdomsförbunden blir inbjudna till debatter. Sällan eller aldrig kommer familjen på tal. Det är märkligt med tanke på vad unga mellan 15–19 år prioriterar i livet. När 19 000 unga svarade Kairos Future om vad de drömmer om i livet var nämligen de tre viktigaste sakerna i livet att få ett bra jobb, att hitta den rätta och att få barn. Att eftersträva den trygghet som en familj kan ge är en av de viktigaste framtidsfrågorna för den unga generationen.

Att kunna uppleva trygghet i familjen betyder mycket för att lära sig att kunna lita på omgivningen, våga satsa på en relation, klara av skolan och lyckas på arbetsmarknaden. Att en skilsmässa kan rasera den tryggheten är det många som kan skriva under på. När vi inom KDU diskuterade den forskning som visar på sambandet mellan sammanhållna familjer och psykisk hälsa, resultat i skolan och utsikter på arbetsmarknaden så valde jag att öppet ställa frågan om vi inte riskerade att peka ut skilsmässobarn som ”offer”. De som starkast reagerade mot en sådan beskrivning var de KDU:are som själva upplevt skilsmässor. Budskapet till mig var tydligt: Sverige är det land i världen med högst antal skilsmässor per invånare, och KDU ska inte tiga när vi tar del av kvällstidningarnas glada skriverier om kändisskilsmässor som smittar eller kulturskribenter som uppmanar folk att skilja sig oftare.

Att vara familjevänlig handlar om att slå fast att familjerna själva vet bäst hur de vill ha sin vardag, att möjliggöra för föräldrar och barn att skapa en bra relation med varandra och att erkänna att splittrade familjer är ett samhällsproblem som påverkar många för resten av livet. Att vara familjevänlig får däremot aldrig handla om att använda politiken för tvinga in människor i en och samma mall, eller att inskränka möjligheten att ta ut skilsmässa. Kristdemokratiska Ungdomsförbundets kampanj heter i stället ”Lämna familjen ifred. Ska det vara så svårt?”, eftersom det bästa för landets familjer vore om politikerna lovade att inte sätta sig vid köksbordet och diktera villkoren.

Ingen familj, oavsett form, är perfekt men vi ser att det är det absolut bästa alternativet för att kunna skapa en trygg plattform i livet. Politikens roll är inte att detaljstyra eller lägga över familjens ansvar på statliga institutioner. Politikens roll är att skapa möjligheter för familjer att bråka mindre om tid och pengar och istället vara ett stöd för varandra. Ett stöd som ett statligt substitut aldrig kan ersätta, oavsett hur mycket Sahlin, Wetterstrand och Ohly planerar för det.

Många unga värderar familjen högt. Kristdemokratiska Ungdomsförbundet vill möta det genom att sätta fokus på familjens betydelse för unga människor. Vi är övertygade om att unga människor vill ha en modern politik som betror människor att själva bestämma över sin vardag, och vi ser därför fram emot att göra upp med de rödgrönas pekpinnepolitik och bana vägen för att framtidens familjer blir lämnade ifred.

Charlie Weimers
Förbundsordförande Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

Följ ämnen i artikeln