Näthatare - arg bitter man från glesbygen?

NÄTHAT Ett par exempel av de nedsättande tweets som skickats om damlandslaget.

Är jakten på näthatare ett sätt för eliten att sparka på en redan utsatt grupp människor som känner sig utanför?

Eller är det ett nödvändig kamp för demokratin på nätet.

Debatt mellan Johan Lundberg och Anna Troberg (PP)

I dagarna har det diskuterats livligt om en text i Dagens Nyheter av kulturjournalisten Jonas Thente där han argumenterar för att vänstereliten ger uttryck för ett klassförakt när de hånar näthatarna som han menar är marginaliserade personer från arbetarklassen. I en artikel i Aftonbladet anklagade Åsa Linderborg Jonas Thente för att ta näthatarna i försvar och det inte alls bara är arbetarklass som anonymt sitter och skriver hatiska kommentarer på nätet.

Någon som varit ute i debatten och som håller med om Jonas Thentes problemställning är Johan Lundberg, litteraturvetare och knuten till tankesmedjan Timbro.

"Man blir hånad om man uttrycker sin åsikt"

– Näthatet grundar sig i en frustration över att man inte kommer till tals, att man blir hånad om man uttrycker sin åsikt. En massa människor känner sig opriviligierade och bortglömda. Det är klart att de går till SD, säger han.

Enligt Johan Lundberg är det människor som hamnat i utanförskap som drivs att hata på nätet.

Det håller Anna Troberg delvis med om, känslan av att känna sig osedd är en drivkraft för de som skriver kränkande saker till andra på nätet.

– Men det är att göra det lätt för sig att säga att det här bara skulle vara arbetarklass. Det här finns i alla samhällsklasser. Om man inte ser det så missar man att förstå hela problematiken, säger hon.

Hon tycker att näthatet är ett stort problem som vi alla måste kämpa för att motverka.

"Näthat skrämmer bort folk från nätet"

– Polisen gör ett för dåligt jobb när folk anmäler de här brotten. Ofta vet man ju vilka de här personerna är men ändå prioriterar inte polisen de här brotten, säger hon.

Om man inte tar näthatet på allvar så riskerar man demokratin, menar hon.

– Dels så skrämmer vi bort personer vi vill ska höras på nätet, dels så kan det leda till att man börjar kräva radikala lagar om att man inte ska få vara anonym på nätet och sådant, säger hon.

Medan Johan Lundberg tycker att beskrivningen av näthatsproblemet är överdriven och tycker att man måste acceptera att människor skriver elaka saker, om man är en offentlig person.

– Det är ju inte bara vänstern som får sådan här hot, det får även kändisar. Det går inte att stoppa, vad skulle få dem att sluta, säger han.

Missa inte debatten i kvällens "20 minuter" klockan 18