De sprider covid – lägg ner pälsdjursfarmerna
Debattörerna: Vi kan inte försvara en bransch med så uppenbara etiska brister
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2020-10-27
DEBATT. I fredags eftermiddag meddelade Jordbruksverket att covid-19 har upptäckts på svenska minkfarmer. Det som 120 veterinärer och experter varnade för i en debattartikel i DN har nu inträffat.
Frågan är hur stor och omfattande vi tillåter att smittspridningen blir från pälsdjursindustrin i Sverige? Det är dags att avveckla pälsdjursindustrin.
Förhållandena för smittspridning är idealiska på de svenska minkfarmerna. Minkar hållas tätt i gallerburar på ett för dem helt onaturligt sätt.
I flera månader har vi dessutom vetat att minkar kan drabbas av covid-19 och sprida sjukdomen vidare från djur till människa. I Danmark och Nederländerna har minkar massavlivats i ett försöka att hejda pandemin som härjar inom pälsdjursindustrin. Nederländerna, som redan före pandemin beslutat att avveckla pälsdjursindustrin, har nu på grund av smittspridningen på landets pälsdjursfarmer valt att tidigarelägga avvecklingen.
Och nu har alltså smittan kommit till den svenska pälsdjursindustrin. I värsta fall står vi nu inför samma situation som Danmark befinner sig i, där pälsdjursindustrin driver på den snabba utvecklingen av antal fall bland människor.
För trots att Danmark massavlivar miljontals minkar fortsätter smittan att ta sig in på fler och fler pälsdjursfarmer i vårt grannland. Allan Randurp Thomsen, professor i experimentell virologi vid Köpenhamns universitet, bekräftar i en intervju till Danska TV 2 att pälsdjursfarmarna mycket väl kan vara en bidragande orsak till den omfattande spridningen av covid-19 bland människor som just nu sker i Danmark.
Egentligen är det ganska självklart. Att hålla rovdjur i små burar kan aldrig vara förenligt med ett gott djurskydd eller med smittsäkerhet.
Är det något pandemin har lärt oss så är det just att bristande omsorg om djur är nära förenat med risker också för människors hälsa. Det gäller djurmarknader där pandemier kan ta sin början likväl som högindustriell djuruppfödning där djur matas med antibiotika för att hålla sig friska under sjuka förhållanden.
Många länder runt om i Europa har redan eller håller på att fatta beslut om avveckling av pälsdjursindustrin. Tyskland, Österrike, Belgien, Storbritannien, Norge och nu senast Frankrike är några av de länder som redan tagit steget medan vi i Sverige hamnat efter.
Trots att hela åtta av tio svenska vill att pälsdjursindustrin avvecklas (Demoskop 2015) och trots att experterna gång på gång varnar så har vi fortfarande kvar minkfarmer i Sverige. Det är skamligt.
Samtidigt som många verksamheter inom till exempel Sveriges kultur- och idrottsvärld under flera månader har fått göra stora uppoffringar för att minska smittrisken i Sverige har pälsdjursindustrin tillåtits fortsätta sin högriskverksamhet trots experternas varningar.
Nu är vi där, smittan har kommit till den svenska pälsdjursindustrin. Nu måste regeringen agera, det går inte att försvara en bransch med så uppenbara etiska brister och säkerhetsrisker. Hur ska andra länder se på svenskt djurskydd och svenskt smittskyddsarbete när larmrapporterna börjar komma om hur pälsdjursindustrin blivit en motor för ökad smittspridning?
Vi kan inte längre blunda för de uppenbara etiska bristerna i att hålla djur på detta sätt. Låt inte pandemin få härja fritt inom den svenska pälsdjursindustrin, lägg ned den istället.
Rebecka Le Moine, språkrörskandidat (MP)
Camilla Bergvall, förbundsordförande Djurens rätt
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.