Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Klar koppling mellan rätt till avdrag och fastighetsskatt

Roland Sundgren (s): Tas fastighetsskatten bort försvinner avdragsrätten för villalånen

Den borgerliga alliansen har kommit överens om att utreda att ta bort fastighetsskatten, och i stället införa en kommunal avgift på fastigheter.

Det är från början ett förslag från kristdemokraterna och var väl tänkt som en räddningsplanka för att vara kvar i riksdagen.

Kd-ledaren Göran Hägglund anser fastighetsskatten vara en konstig skatt trots att den finns i praktiskt taget alla länder.

Det är inte konstigare med fastighetsskatt än att betala skatt på räntor och aktieutdelningar. Fastighetsskatten är nämligen en skatt på avkastning på nedlagt kapital. Om du sätter in en miljon kronor på banken får du betala skatt på avkastningen, alltså räntan. Likadant om du köper aktier för denna miljon – får du utdelning beskattas den. Om du i stället använder miljonen till att köpa en fastighet så får du betala en ”avkastningsskatt” som i dag är en procent av taxeringsvärdet.

Eftersom de flesta som köper villa lånar pengar så får de i gengäld göra avdrag för de räntor de betalar på lånen i fastigheten. Det finns en klar koppling mellan fastighetsskatten och rätten att göra avdrag.

Fram till början av 1970-talet framgick denna koppling klart när man deklarerade. Det fanns en bilaga 6 B som hette ”Inkomst av annan fastighet än jordbruksfastighet”. Man fick där deklarera en inkomstskatt som då var två procent av taxeringsvärdet. Hade man en större fastighet kunde skatten vara fyra eller till och med sex procent. Mot denna inkomst fick man göra avdrag för låneräntor och tomträttsavgälder. Överskott fick föras in som inkomst av fastighet. För de flesta blev det ett underskott, och då fick man göra avdrag för detta.

Om man tar bort fastighetsskatten kräver rättvisan mot andra investeringar att man även tar bort rätten att göra avdrag för låneräntorna på villan. Vilka är de som tjänar på detta? Naturligtvis de som har äldre fastigheter och i stort sett inte har några lån. De som förlorar är i regel de unga barnfamiljer som i dag har köpt sin drömvilla med lån på flera miljoner kronor. Kan man tänka sig något mer orättvist!

Att opinionen varit så stark mot fastighetsskatten beror på de stora kapitalägarna som har för vana att försöka komma undan skatt genom att föra ut kapital till skatteparadis eller länder med lägre beskattning. Det kan man inte göra med sin stora dyra villa. Den kan man inte flytta så lätt även om man skulle sätta hjul på den.

1970 hade min villa ett taxeringsvärde på 99 000 kronor. I dag är taxeringsvärdet 1 184 000 kronor. Visst har jag haft avkastning på min kapitalplacering.