"Värre bli rånad än kameraövervakad"

Vi behöver fler övervakningskameror för att lösa brott.

Det menar Jernhusens Leif Svensson som nu riktar skarp kritik mot Datainspektionen som försöker motarbeta övervakningen genom att överklaga kameratillstånd.

– Det som är integritetskränkande är att bli misshandlad rånad eller antastad, inte att bli filmad. Jag ser inga risker med övervakning, det löser brott, säger Leif Svensson i kvällens "20 minuter"

I går var det kameraövervakningens dag och i en debattartikel i Svenska Dagbladet krävde Jernhusens säkerhetschef Leif Svensson att Datainspektionen slutar att överklaga kameraövervakningstillstånd som utfärdats av länsstyrelsen. Detta leder i förlängningen till att det blir svårare att lösa brott, skriver han.

– Den nya kameralagen tillkom ju för att det ska bli lättare att förhindra, förebygga och utreda brott på så sätt skapa trygghet för allmänheten på platser där det händer mycket, som torg, parker, tågstationer, säger han.

"Måste finnas tillräckliga skäl"

Kameraövervakning är självklart och inte kontroversiellt alls på vissa platser, till exempel butiker, parkeringshus, i tunnelbanan och vid bankomater. Det är på andra platser där det inte är lika självklart att övervakningen behövs,  som Datainspektionen går in och överklagar. Deras hållning är att det är viktigt att vara restriktiv med kameraövervakning.

– Övervakning ska bara tillåtas när det finns fog och i de fall där vi har överklagat tillstånden bedömer vi att det inte finns tillräckliga skäl. Det kan handla om hotell, restauranger, väntrum på sjukhus. Då ska den personliga integriteten väga tyngre. Vi har rätt till ett privatliv och att inte bli kartlagda, säger Niklas Hjertonsson, jurist på Datainspektionen.

Leif Svensson, däremot, tycker inte att det finns några problem med att öka övervakningen. Det är alltid viktigare att förhindra brott och lösa brott, än människors rädsla för att bli filmade.

"Man får filma med mobil hur man vill"

– Det här bildmaterialet får bara användas av polisen, det omges av reglering. I dag har alla mobiler  med kameror som de filmar med och lägger upp på youtube och instagram, det är en större fara, säger han.

Men den invändningen är helt irrelevant för Niklas Hjertonsson. Enligt honom är det ingen som betvivlar att kameraövervakning är bra för att lösa brott.

– Om man lät det argumentet styra så skulle man kunna övervaka precis hur man ville och precis överallt och lösa många fler brott. Men det är ett alldeles för omfattande ingrepp i människors privatliv, för det man får ut. Annars hade vi kunnat kartlägga människor in i minsta detalj, även de som inte har något med brott att göra, säger han.

Missa inte debatten i "20 minuter" ikväll 18