Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Januariavtalet är ett sätt att ta vårt ansvar

Stefan Löfven: Alternativet är en löntagarfientlig regering

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-01-21

Alternativet till Januariavtalet är inte det socialdemokratiska partiprogrammet. Alternativet är en historiskt löntagarfientlig högerkonservativ regering, skriver Stefan Löfven.

DEBATT. Det är i dag ett år sedan Sverige fick en ny regering. Det skedde efter en historiskt lång och komplicerad regeringsbildning i ett svårt parlamentariskt läge.

Tack vare detta samarbete kan förra mandatperiodens satsningar på välfärden fortsätta. Samtidigt ska klimatomställningen och integrationen snabbas på och gängkriminaliteten knäckas.

Det var för att utveckla vårt lands styrkor, lösa de problem vi står inför och bygga Sverige starkare och tryggare, som våra fyra partier valde att samarbeta utifrån ett gemensamt program med 73 konkreta reformer – Januariavtalet – och ett årligt budgetsamarbete.

Inget parti fick allt som de önskade men helheten gör att vi kan fortsätta rusta Sverige starkt.

Efter ett år kan vi konstatera att regeringen och samarbetspartierna arbetar med samtliga punkter i Januariavtalet. Regeringen har under året tagit över 500 beslut efter överenskommelser med Centerpartiet och Liberalerna. Detta innebär att även mycket av den socialdemokratiska politiken som vi gick till val på har börjat levereras. Som exempel finns 30 S-vallöften med i vår första gemensamma budget.

I går gav vi också beskedet att vi fördubblar de generella tillskotten till kommuner och landsting i år.

Välfärden stärks alltså med fem miljarder ytterligare under 2020, vilket till exempel motsvarar 10 000 undersköterskor. Sedan tidigare har vi gett besked om att välfärden ska stärkas med minst 20 miljarder under mandatperioden. Vi gav igår även besked om nya satsningar för att öka tryggheten.

Det är tack vare samarbetet mellan våra fyra partier som regeringen nu kan se till att det kan anställas fler poliser, sjuksköterskor och lärare.

Samarbetet möjliggör stora insatser för att snabba upp integrationen och minska klyftor genom jobb, utbildning och höjda pensioner. Vi genomför historiska satsningar på klimatomställningen och har presenterat förslag som ger människor och företag möjligheten att ställa om från fossila bränslen till elektrifiering och förnybart.

Regeringen och samarbetspartierna har även tagit beslut om en rad förslag, inte minst historiskt stora infrastruktursatsningar, för att få hela landet att hålla ihop.

Samtidigt är Januariavtalet ett medel, inte ett mål i sig. Det är för oss socialdemokrater ett sätt att ta ansvar och lösa de samhällsproblem landet står inför, och därigenom genomföra så mycket socialdemokratisk politik som möjligt, i ett läge när vi har en högermajoritet i riksdagen.

För alternativet till det nuvarande samarbetet i svensk politik är inte det socialdemokratiska partiprogrammet. Alternativet är en historiskt löntagarfientlig högerkonservativ regering.

I dag påbörjar vi ett nytt år i samarbetet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. För oss socialdemokrater är det tydligt vilka samhällsproblem som behöver stå i fokus det kommande året:

  • Vi ska genomföra en rättvis klimatomställning där ingen ska lämnas efter. Att ligga i framkant i klimatomställningen innebär också att vi säkrar konkurrenskraft, skapar nya gröna jobb i hela Sverige – och stärker välfärden.
  • Integrationen ska gå snabbare och präglas av plikt och rätt. Den som kommer till Sverige och får stanna ska snabbt lära sig svenska och göra sig anställningsbar. Samhället ska i sin tur erbjuda utbildning och möjligheter för alla som är nya i vårt land att snabbt bli en del av vår samhällsgemenskap.
  • Vi ska knäcka gängkriminaliteten, stärka polis och rättsväsende. Men vi ska också angripa brottens orsaker. Hela samhället behöver kraftsamla så att inget barn och ingen ung väljer brottets bana.
  • Framför allt: Vi ska sätta välfärden – skola, sjukvård och omsorg – främst. Vi kommer inte lämna någon kommun eller region i sticket. Alla kommande utgifter behöver prövas mot investeringar i välfärden. Pensionerna ska höjas så att människor som arbetat ett helt arbetsliv och byggt detta land får rimliga pensioner.

Genom samarbetet mellan våra fyra partier fortsätter vi tillsammans att ta ansvar för Sverige. Och genom att sätta välfärden främst bygger vi samhället starkare och mer jämlikt.


Stefan Löfven, partiordförande (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikelSå här skriver du en debattartikel

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.