Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Fria kvinnor behövs i framtidens Afghanistan

Kabul har fallit.

Men faller kvinnoförtrycket i Afghanistan för det?

Den som hoppas på Norra alliansen i den frågan lär bli besviken.

I det långsiktiga arbetet med att bygga fred ska kvinnors mänskliga rättigheter vara i fokus. Sverige – i dag en av världens största bidragsgivare till Afghanistan – bör ta täten i detta arbete.

Det skriver i dag biståndsminister Maj-Inger Klingvall och ordföranden för s-kvinnorna Inger Segelström på Aftonbladet Debatt.

SITUATIONEN I Afghanistan kan betecknas som en utdragen humanitär katastrof. Till de amerikanska bombningarna ska läggas två decennier av väpnade konflikter, tre års svår torka med hungersnöd som följd och åratal av förtryck under talibanregimen – ett förtryck som hårdast drabbat de afghanska kvinnorna.

Kvinnorna i talibanernas Afghanistan har berövats sina mänskliga rättigheter. Utestängning från hälsovård, utbildning och möjlighet att försörja sig och sina barn har haft en förödande effekt på kvinnors liv och barnens framtid. Enligt FN:s befolkningsfond är de afghanska kvinnornas hälsa extremt dålig på grund av långvarig undernäring, våld, ett flertal graviditeter och förlossningar utan tillgång till vård och service. Risken att dö i barnsäng är en på 15 och barnadödligheten är mycket hög. 121 barn per 1 000 levande födda dör under den första levnadsmånaden.

Det är allas vårt ansvar att nu göra vårt yttersta för att lindra befolkningens – framför allt kvinnornas och barnens – lidande. Samtidigt krävs mer långsiktigt utvecklingssamarbete för att på sikt bygga fred och skapa förutsättningar för fred och demokrati i Afghanistan. I det arbetet ska kvinnors och flickors mänskliga rättigheter vara i fokus. Inte bara utifrån respekten för alla människors lika värde, utan också för att ta tillvara kvinnors kraft, kreativitet och kompetens. Vi anser att Sverige i än högre grad bör ta täten i detta arbete och vi kommer nu gemensamt att bjuda in afghanska kvinnor tillsammans med kvinnoorganisationer till ett möte om förstärkt stöd till Afghanistans kvinnor.

Sverige har under flera år varit en av världens största givare till hjälpinsatser i Afghanistan. I år har Sverige bidragit med 125 miljoner kronor till bland andra FN:s flyktingkommissariat, FN:s barnfond, Röda korsrörelsen och Svenska Afghanistankommittén som för övrigt med sina skolor och kliniker är den andra största arbetsgivaren i Afghanistan. Med regeringsbeslutet den 4 oktober omfördelades ytterligare 200 miljoner kronor.

Befolkningens mest akuta behov är mat, filtar, tält, vatten och sanitetsutrustning och hälsovård. Det bidrar vi till. Vi bidrar också till hälsovård och utbildning. Svenska Afghanistankommittén som har haft biståndsverksamhet i Afghanistan sedan 1982 driver 170 kliniker och grundskola för 160 000 elever, varav 35 000 är flickor. Tendensen under de senaste åren har varit att man lyckats få in allt fler flickor i utbildning, även i de talibankontrollerade områdena. Inne i Afghanistan och i flyktinglägren utanför är det paradoxalt nog så att fler afghanska flickor än någonsin tidigare nu nås av grundutbildning.

Att skolundervisningen fortsätter som vanligt under en väpnad konflikt har oerhört stor betydelse för barnens fortsatta utveckling. Det innebär att deras normala rutiner inte rubbas, lärare och skolkamrater som finns där bidrar till att skapa sammanhang och mening för barnen trots en kaotisk tillvaro i övrigt. Att skolan står kvar och att skolundervisningen kan fortsätta har också en symbolisk betydelse för samhället som helhet. Skolan symboliserar framtiden och ett jämlikt och jämställt samhälle.

De afghanska kvinnorna måste få delta aktivt i utformningen av såväl de humanitära insatserna som återuppbyggnaden av landet för att insatserna ska bli hållbara. Kvinnorna behövs och måste vara med att forma det framtida Afghanistan. Därför måste kvinnor i högre grad involveras på alla nivåer, både i och utanför Afghanistan.

Vi vill verka för ett utbyte med kvinnorna och knyta kontakter mellan folkrörelser, kvinnoorganisationer och politiska partier. Vi avser att ta sådana kontakter för att stimulera kvinnorna till ett politiskt deltagande i en tid när de förtrycks som mest men när deras kunskaper och erfarenheter behövs som allra mest.

ETT FRITT Afghanistan är målet – och också fria kvinnor. Fria och starka kvinnor i Afghanistan – liksom i övriga delar av världen – leder till utveckling. Det är också ett redskap i den långsiktiga kampen mot intolerans och fanatism.

Maj-Inger Klingvall

biståndsminister

Inger Segelström

ordförande i s-kvinnor