Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Låt arbetaren få ett yrke, anställ en lärling

Replik från Johan Lindholm om om priset för arbetskraft

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2017-02-02 | Publicerad 2017-01-30

REPLIK. Emelie Ståhl skriver att hon är missnöjd eftersom hon tycker det är dyrt att anställa hantlangare inom plåtslageri, det som i avtalen kallas ”övriga vuxna arbetstagare”. En sådan ska enligt plåtavtalet ha minst 138 kronor i timmen, eller 24 029 kronor i månaden medan en yrkesarbetare ska ha minst 154 kronor i timmen, eller 26 709 kronor i månaden.

Eftersom avtalsrörelsen inom byggbranschen startade förra veckan så berättar jag mer än gärna om varför våra kollektivavtal ser ut som de gör idag. För att det är förhållandevis liten löneskillnad mellan yrkesarbetare och okvalificerad arbetskraft är såklart inget misstag. Målet är faktiskt att det ska finnas så få okvalificerade byggnadsarbetare som möjligt ute på arbetsmarknaden. Och det finns både tanke, historia och levnadsöden bakom.

Har du hört talas om tegelbärare och mursmäckor? Troligtvis inte, för dessa yrkesgrupper finns inte i Sverige idag. De var hantlangare som kring förra sekelskiftet bar tegelsten respektive murbruk uppför ställningarna till rätt våningsplan ute på byggena. Lägst betalda av alla slet de ut både ryggar, knän och händer och de hade inget att säga till om. I dag är de ersatta av kranar och hissar.

Inom fackföreningsrörelsen ser vi helst att utbytbar, okvalificerad arbetskraft hålls till ett minimum.

För vi tror inte att någon valde att bli tegelbärare eller mursmäcka från början. Vi tror att de hamnade där för att de aldrig fick en chans. Vår utgångspunkt är att alla människor när en dröm om ett riktigt yrke och vår önskan är att alla – så långt det är möjligt – ska ges möjlighet att uppnå den drömmen.

Därför har vi idag ett väl fungerande lärlingssystem i våra kollektivavtal.

Som lärling kan den arbetare, som ursprungligen saknar erfarenhet, skaffa sig ett yrkesbevis under resans gång, och förhoppningsvis uppfylla den där drömmen om ett riktigt yrke.

Om Emelie Ståhl väljer att anställa en lärling har hon om några år en riktig plåtslagare, som var det hon önskade från första början. Allt enligt kollektivavtalet och i en fastställd lönetrappa med fem steg. Från 84 kronor i timmen när lärlingen är nybörjare, upp till 131 kronor i timmen efter 5950 timmar.

Avslutningsvis vill jag önska Emelie Ståhl lycka till. Byggbranschen behöver engagerade företagare som hon! Och har hon ytterligare frågor om lärlingssystemet är hon hjärtligt välkommen att höra av sig till mig.

Johan Lindholm, Förbundsordförande, Byggnads

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook