MP hycklar – lyssnar inte på forskningen

M-topparna: Forskarna säger ja till gentekniken – Miljöpartiet säger nej

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2024-06-08 | Publicerad 2024-06-02

Det handlar inte bara om nya växtförädlingstekniker i linje med vetenskapen. Gång efter annan röstar MP nej till att exempelvis låta vissa genredigerade grödor få säljas inom EU, skriver Tomas Tobé och Jessica Polfjärd, Moderaterna.

DEBATT. Att Miljöpartiet säger sig vägra föra en politik som går emot vetenskapen är både lovvärt och välkommet. Alla seriösa partier och politiker bör bedriva en politik som är fast förankrad i både verkligheten och vetenskapen.

Det är synd att Miljöpartiet inte lever som de lär. Bah Kuhnke och hennes kollegor har gång efter annan låtit ideologiska skygglappar stå i vägen för en vetenskaplig politik.

 

Miljöpartiets toppnamn Alice Bah Kuhnke sa nyligen i en intervju att hennes parti vägrar gå med på en politik som går emot vetenskapen. I intervjun säger hon att ”Vi arbetar mot högerpopulister som utan skam i kroppen lägger fram politik som inte är i linje med vad vetenskapen kräver. Det är något som vi vägrar göra”.

Det är förstås välkommet att Miljöpartiet och Bah Kuhnke vill bedriva en politik som är i linje med vetenskapen. Det blir dock svårbegripligt när Miljöpartiet har agerat helt emot vetenskapen i Europaparlamentet denna mandatperiod.

 

Moderaterna har i snart ett år arbetat med att få på plats nya regler för ny växtförädlingsteknik inom jordbruket. Teknik så som Crispr/Cas9 (även kallad ”gensaxen”) är ett konkret exempel på tekniska lösningar som skulle hjälpa våra jordbrukare att få både större och mer hållbara skördar samtidigt.

Genombrottet är så pass banbrytande att det belönades med Nobelpriset i kemi 2020.

Än så länge är tekniken inte tillåten inom EU, men det är vi på väg att ändra på. Det vore en vinst för alla då vi kan stärka jordbrukets konkurrenskraft samtidigt som vi ställer om jordbruket att bli mer hållbart och exempelvis låta tekniken ersätta skadliga växtskyddsmedel. Det är precis den typ av politik Moderaterna tror på och arbetar för.

MP visade en gång för alla att de är hycklare som bara tror på vetenskapen när det passar

Men i Europaparlamentet har Miljöpartiet, tillsammans med sin partigrupp, inte bara motsatt sig lagförslaget. Man har till och med aktivt motarbeta det. Inte ens när över ett tusen forskare och trettiofem nobelpristagare inför omröstningen i parlamentet uppmanade oss politiker att rösta för vårt förslag i linje med vetenskapen kunde Miljöpartiet kasta sina ideologiska skygglappar åt sidan.

Som tur är lyckades vi samla en majoritet bakom förslaget, men Miljöpartiet visade en gång för alla att de är hycklare som bara tror på vetenskapen när det passar.

 

Men det handlar inte bara om nya växtförädlingstekniker, gång efter annan röstar även Miljöpartiet emot gällande beslut om att exempelvis låta vissa genredigerade grödor få säljas inom EU.

Detta trots att grödorna har klarat strikta kvalitetskrav och att exempelvis Europeiska livsmedelsmyndigheten konstaterat att de inte utgör någon större fara än sina konventionella motsvarigheter.

 

Det är en sak att gå ut i media och vägra arbeta mot vetenskapen, en annan sen är att leva som man lär genom att agera därefter praktiken. Ska vi kunna ta Miljöpartiet på orden behöver de visa att de har tilltro till vetenskapen när det faktiskt räknas.

Om Miljöpartiet menar allvar med att tro på vetenskapen så är det dags att ändra hur man röstar i Bryssel. Sex av åtta svenska riksdagspartier stödjer lagförslaget om nya tekniker i jordbruket och vi ser framemot att få ett sjunde med på tåget.


Tomas Tobé, Europaparlamentariker och toppkandidat i Europavalet (M)
Jessica Polfjärd, Europaparlamentariker och 2a namn på listan till Europavalet (M)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.