Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Självklart att homosexuella ska ha samma rättigheter

I två debattartiklar i Aftonbladet i lördags (3/11) säger debattörerna nej till homosexuellas rätt att prövas för adoption. Framförallt gäller det internationella adoptioner, som är merparten av de adoptioner som sker. En av debattörerna är Susanne Eberstein, (s). Det handlar om barns liv och barns hälsa, skriver hon, om livsviktiga saker. Då får man inte i första hand agera ”politiskt korrekt”, även om det är viktigt att bekämpa fördomar mot homosexuella.

Vi två socialdemokrater, som satt med i kommittén Barn i homosexuella familjer, hör därmed, enligt Susanne Eberstein, till de ”politiskt korrekta”, som mer sett till opinionen än till barns bästa. Det stämmer inte. Också för oss har barnens bästa stått i fokus. Barnens bästa ska enligt FN:s barnkonvention vara avgörande för all lagstiftning. Det har varit den självklara utgångspunkten för oss.

En adoption är en stor omvälvning i ett barns liv. Där håller vi med debattörerna. Men det är det oavsett om adoptivföräldrarna är heterosexuella eller homosexuella. Det är också sant att barn inte gärna vill vara avvikande eller känna sig annorlunda. Men är det en anledning till att säga nej till homosexuella att prövas som adoptionsföräldrar?

Vad ska i så fall mer räknas som avvikande. Att föräldrarna har rött hår? Att de har ett yrke som är ovanligt? Ska sådana föräldrar också nekas adoption, per automatik?

För oss handlar det om människosyn. Att alla har rätt att behandlas lika. Därför menar vi att det är självklart att homosexuella par ska ha samma rättigheter som heterosexuella par att genomgå den noggranna adoptionsprövning som alla adoptionsföräldrar genomgår. Det innebär ingen självklar adoptionsrätt, vare sig för hetero- eller homosexuella par.

Men ingen ska bli exkluderad på grund av sin sexuella läggning. Det ska gälla såväl närståendeadoption som adoption av icke-biologiska barn.

Vi delar inte debattörernas uppfattning att risken är stor att all internationell adoption till Sverige skulle upphöra. Eller Susanne Ebersteins farhåga att illegal barnhandel skulle kunna bli den enda möjligheten. Det stämmer inte med den breda enkät kommittén gjorde. Det är bara ett land som har svarat att det finns en risk att heterosexuella par skulle påverkas negativt. Det är viktigt att påpeka att det alltid är ursprungslandet som bestämmer om adoption ska komma i fråga. Vi konstaterar också att de flesta länder godkänner adoption från ensamstående.

Mer forskning är bra. Det efterlyser Susanne Eberstein och vi har inget att invända mot det. Men vi vill påpeka att den forskning som redan finns är entydig.

Det finns inga skillnader mellan homosexuella och heterosexuella föräldrar när det gäller deras förmåga att ge sina barn en god omsorg och omvårdnad.

Vi måste kunna säga, klart och tydligt, att det är våra personliga förutsättningar och upplevelser av livet, inte vår sexuella läggning, som avgör hur vi fungerar som mammor och pappor. Vi är helt övertygade om att det är dags att ta bort den särlagstiftning som finns i dag. Och att vi ska göra det fullt ut, inte styckevis och delt. Samma rätt för alla oavsett sexuell läggning.

Marianne Carlström,

riksdagsledamot (s), Göteborg

Raimo Pärssinen,

riksdagsledamot (s), Gävleborg

Ledamöter i kommittén Barn i homosexuella familjer

Fler debattartiklar i dag: