V-toppen: Academedia är ökänt för sin låga lärartäthet

I kvällens "20 minuter" slog Academedias Paula Hammerskog ifrån sig all kritik och förnekade att företaget ska ha skatteplanerat.

Men enligt Ulla Andersson (V) är det solklart fall av skatteplanering.

– Academedia är ökänt, för sin låga lärartäthet, sa hon.

I Aftonbladets öppna granskning av vinsterna i välfärden framkommer det i dag att friskolejätten Academedia har skatteplanerat för att mörka vinster. Enligt skatteverket har det här sättet att skatteplanera uppkommit sedan regeringen genom en ny lagstiftning 2013 förbjöd koncerner att ha lån i skatteparadis. I stället gör man som Academedia: Skickar vinsten till tre svenska holdingbolag och kvittar ut den mot ränteutgifter.

I kvällens "20 minuter" förnekade företagets kommunikationsdirektör Paula Hammerskog att man skulle ha skatteplanerat.

"Vi har inte skatteplanerat"

– Vi har inga räntesnurror, inga interna lån. Vi lånar precis som kommuner, och staten, Anders Borg. När man lånar pengar betalar man räntor, helt vanliga räntor. Det är inga konstigheter, sa hon.

Men enligt Ulla Andersson är det just det här som visar att vinster i välfärden leder fel. Att Academedia är som vilket företag som helst vars mål är att maximera vinst.

– Men välfärden är inte som vilken marknad som helst. Det kan funka när det handlar om att köpa ärtor eller byxor men inte när det gäller barns skolgång och utveckling Academedia är ökänt för sin låga lärartäthet och sina räntor, sa hon.

"Vi är bra på att förhandla"

Men enligt Paula Hammerskog är skillnaden i lärartäthet mellan Academedia och andra skolföretag marginell.

Och på frågan om hur just Academedia, som ju hävdar att de inte ägnar sig åt skatteplanering kan göra så mycket som 6200 kronor i vinst per elev svarade hon så här:

– Vi är oerhört bra på att förhandla lokalhyror som ju är en av de stora utgifterna sa hon.

I den andra delen av debatten kom Per Ankersjö, centerpartistiskt borgarråd i Stockholms stad in och då handlade det mer om den ideologiska principdebatten om vinster i välfärden.

"Det har inte blivit bättre kvalitet"

Enligt honom så funkar friskolorna väldigt bra över lag.

– Vänstern vill dra tillbaka tiden då någon annan väljer äldreboende och skola åt en. Men de allra flesta svenskarna har vant sig vid och vill ha valfrihet, sa han.

Men enligt Ulla Andersson drivs alliansen bara av ideologi.

– Det har inte blivit effektivare och inte högre kvalitet. Jag har aldrig träffat någon som drömmer om att få välja äldreboende. Med vår modell kan de företag som sköter sig och är i välfärden för dess egen skull, ombilda sig och bli kvar, sa hon.