Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Finn

M-kvinnor: Medierna måste ta ansvar för näthatet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2013-02-15

Samma regler borde gälla på internetforum som i krogkön

Den pågående debatten om näthat är viktig. Moderatkvinnorna och de allra flesta är överens om att den här typen av kränkningar inte är acceptabla, oavsett forum, vem de riktar sig mot och oavsett vem som är avsändaren. Väldigt många har sedan inslaget i Uppdrag granskning reagerat och agerat och från många håll ställs det nu krav på politisk handlingskraft. Det är bra! Men det som bekymrar är att vi har lagstiftning mot hot som uppenbart inte efterlevs. Därför krävs det till exempel att fler polisanmäler kränkningar och hot. Men framförallt krävs det ett större ansvar av dem som driver internetforum där kommentarer och diskussioner är möjliga.

Alltför många har den senaste veckan vittnat om hur hat och hot blivit en del av vardagen och de händelser som många kvinnor vittnar om i Uppdrag granskning och som nu sprids på nätet är inget vi skulle tillåta på allmänna platser. Vi skulle aldrig acceptera att liknande händelser sker på krogen, kaféet eller tåget. Skulle någon skada en medmänniska på samma sätt där så är det stor sannolikhet att någon skulle ta upp sin mobilkamera och filma episoden. Säkert skulle någon även påkalla vakter eller polis och därtill kräva åtgärder av närvarande personal. I de fall det är personal som har kränkt någon gäst, så har det ofta lett till stora tidningsrubriker där man kräver kraftfulla åtgärder av Diskrimineringsombudsmannen, rättsväsendet och ägaren av verksamheten. Men av någon oförklarlig anledning kräver vi inte detsamma av ägarna till nätforum. Därför anser vi att det är dags att se över rutiner, lagar och eventuella påföljder för ansvariga utgivare och ägare av olika nätforum.

Sällan har vi skådat en sådan snabb utveckling som internet har inneburit. Det som är modernt och omöjligt i dag är omodernt och möjligt i morgon. Ständigt nya it-lösningar som underlättar våra liv och vidgar våra nätverk samtidigt som det ökar vår sårbarhet. Inte minst när det gäller risken att utsättas för brott och anonyma påhopp. Därför har en arbetsgrupp inom Moderaterna under ledning av justitieminister Beatrice Ask nyligen föreslagit att man ska inrätta ett nationellt it-brottscenter inom polisen och man överväger även en särskild kriminalisering av en så kallad identitetskapning.

Detta löser förvisso inte allt hat och hot men det ger fler och kraftfulla verktyg för att bättre kunna arbeta med denna typ av frågor. Så vår vädjan är att detta påskyndas. Ingen ska behöva känna sig otrygg i sin yrkesroll eller i sin vardag. Och ingen ska behöva oroa sig för sina nära och kära på grund av sin egen offentlighet. Samtidigt kan inte politiken lösa allt. Att människor på detta sätt skadar varandra är främst ett attityd- och beteendeproblem. Här kan vi alla hjälpas åt och föregå med gott exempel och påtala när personer väljer att gå över gränsen. Alla kan inte göra allt men vi kan alla göra något för att visa att vi inte accepterar detta näthat, mobbning

och förtal.

Att diskussionen nu är livlig är bra och låt oss alla hålla detta ämne vid liv runt frukostbordet, i klassrummen och på arbetsplatsen. Låt oss alla försöka hitta fler konstruktiva lösningar för att förebygga och lösa problemet!

Saila Quicklund

Moderatkvinnornas ordförande