Har rysskräcken gått för långt?

I går buades artisttvillingarna som representerade Ryssland i Eurovision Song contest ut av publiken.

Samtidigt fortsätter oroligheterna i Ukraina och tonen hårdnar mot Rysslands agerande.

Är den här ryssfientligheten förståelig eller överdriven?

Det debatteras i kvällens "20 minuter".

Det var under semifinalen i Eurovision song kontext som de ryska tvillingarna blev utbuade när de skulle gå upp på scen. Anledningen var dels de ryska antigaylagarna men också det ryska agerandet i Ukraina.

En av de som varit ute och fördömt Ryssland hårt och även kritiserat den svenska vänstern för att vara för flata mot Putin är den kandiderande EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic (FP).

"Det är skamligt"

– När USA gick in i Irak så protesterade hela världen. Nu när Ryssland håller på och ockuperar en del av ett land och vi står på randen till ett krig är protesterna väldigt få. Jag tycker det är skamligt, säger han i en artikel i Aftonbladet häromdagen.

Den här bilden delar inte den före detta Rysslandskorrespondenten Vladislav Savic som menar att det är långsökt att koppla ihop svensk vänster med Putin som inte har något med kommunismen att göra och som är den "värsta kapitalisten av alla".

– Man ska fördöma det som Ryssland gör, men man måste fråga sig vem som har eldat på det här och vad det leder till. Man talar om rysk propaganda men den västerländska propagandan är lika illa, man får säga vad som helst om Ryssland, säger Vladislav Savic.

"Alla var emot den korrupta regimen"

Enligt honom var revolutionen i Ukraina en folklig protest som enades kring strävan efter ett enat Ukraina, men på olika sätt.

– Alla var kritiska mot Janukovytj korrupta regim. Men alla ville inte tillhöra ett Ukraina under väst. Istället för att lyssna på alla kallar man de proryska separatister och extremister. Man skapar man extremer och målar upp bilden av Ryssland som den farliga. Man måste vara försiktigare i sina fördömanden, säger han.

Det resonemanget tycker Jasenko Selimovic är mycket problematiskt.

– Det är farligt att relativisera när någon ockuperar ett land. Det vi måste göra är att stödja dem ännu starkare, säger han.

Enligt honom stämmer det inte heller att revolutionen var tvådelad.

– Ukraina vill närma sig EU, revolutionen uppstod när regimen avbröt processen att närma sig EU, säger han.

Missa inte debatten i "20 minuter" i kväll klockan 18