Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Skärp kraven på strålning från mobil

LIVSFARA? Svenska myndigheter borde lyssna mer på vad den internationella forskningen säger om strålning från mobiltelefoner.  SSI tillämpar inte försiktighetsprincipen  skriver artikelförfattarna.

Strålningen från våra mobiltelefoner är skadlig – vi vet bara inte hur skadlig den är. Trots det vidtar man knappt några försiktighetsåtgärder alls. Till exempel bör myndigheterna införa krav på handsfree i bilen.

– Här kan man slå två flugor i en smäll. Minska risken för trafikolyckor och öka användningen av handsfree, skriver Per Kågeson och Pär Stolpe.

Internationell forskning visar på risk för allvarliga effekter av flitig exponering mot högfrekvent strålning från mobiltelefoner. Men Strålskyddsinstitutet (SSI) tilllämpar inte försiktighetsprincipen trots att det finns goda möjligheter att minska exponeringen till låg kostnad.

Den snabba introduktionen av mikrovågsstrålande tekniker har lett till att flera hundra forskare studerar biologiska effekter av mikrovågor. Den internationella forskningen avser bland annat cancer, genotoxicitet, termiska effekter och påverkan på nervsystemet. Länge trodde man att den enda skadliga effekten var upphettning av kroppens vävnader. Men under senare år har forskningen redovisat indicier på väsentligt allvarligare skador.

Vi har särskilt tagit intryck av varningssignaler från en forskargrupp med anknytning till Lunds universitet, Rausinglaboratoriet och Lunds universitetssjukhus. BBB-gruppen studerar effekterna av mikrovågsstrålning på den mänskliga organismen med särskild inriktning på den så kallade blod-hjärn-barriären (Blood-Brain Barrier).

Blod-hjärn-barriären är den fysiologiska spärr som skiljer det blod som cirkulerar i hjärnans kärl från nervvävnaderna.

En viktig funktion hos barriären är att förhindra giftiga ämnen och virus att nå hjärnans nervvävnader, medan särskilda mekanismer tillåter livsviktiga näringsämnen att passera.

I en nyligen publicerad studie påvisar BBB-gruppen skadliga effekter på råttor redan när de utsätts för mycket begränsad mikrovågsstrålning från mobiltelefoner.

Exponeringen var låg i förhållande till vad många människor utsätts för vid normal användning av mobiltelefoner. Forskarna fann att strålningen orsakade läckage av oönskade ämnen genom blod-hjärn-barriären samt skador i vitala delar av hjärnan.

Lundagruppen anklagar myndigheterna för att inte ta varningarna på allvar. De menar att SSI:s gränsvärden och allmänna hållning är ohållbar med tanke på myndighetens uppdrag och ansvar. Gro Harlem Brundtland, chef för Världshälsoorganisationen, har däremot uppfattat varningarna från forskarvärlden och inlett en omfattande utredning i WHO:s regi.

Vi utsätts för högfrekvent elektromagnetisk strålning från många källor. Sammantaget och över längre tid blir det för många individer fråga om en hög total exponering. Ingen vet i vilken omfattning barn påverkas till följd av exponering under uppväxttiden.

Mobiltelefonerna utgör ett speciellt problem genom att flertalet brukare håller telefonen direkt mot huvudet och att många använder telefonen under åtskilliga timmar per vecka. Om det visar sig att en så liten andel som en procent är överkänsliga och på lång sikt får allvarliga problem, motsvarar det cirka 100 000 sjukdomsfall i Sverige.

Vi ifrågasätter inte samhällsnyttan av mobiltelefoner men anser att myndigheter, företag, forskare och brukare har ett delat ansvar att se till att försiktighetsprincipen tillämpas på strålning från mobil telekommunikation.

Myndigheterna bör följa den internationella forskningen, göra kunskapssammanställningar samt besluta om regler och åtgärder som reducerar exponeringen. Om inte SSI tar frågeställningen på allvar, måste regeringen ingripa.

Vi utgår från att både tillverkare av utrustning för mobil telekommunikation och telefonbolagen aktivt vill medverka till att begränsa mikrovågsstrålningen. Det bör ligga i deras intresse att söka begränsa omfattningen av eventuella framtida skadeståndskrav.

l Det svenska gränsvärdet för mobiltelefonnätets basstationer bör sänkas till den nivå som gäller i de mest restriktiva länderna. Enligt SSI klarar alla de marksändare för vilka man kontrollerat strålningen dessa värden. Det kan tolkas så att man skulle kunna sänka gränsen ytterligare.

l Krav på bygglov och miljöprövning bör införas för alla marksändare, alltså även de som placeras på hustak eller husväggar. Vid prövningen bör lagstiftningen kräva att sökanden ska visa att han valt den placering som sammantaget ger minst påverkan.

l Sverige bör införa obligatorisk varudeklaration av strålning från mobiltelefoner. Det kan ske genom att telefonerna placeras i olika ”strålningsklasser” och att uppgift om telefonens klass anges i all marknadsföring.

Vi välkomnar miljöminister Lena Sommestads beslut att uppdra åt SSI att utreda om det behövs varnings- och informationstext till mobilerna samt om Sverige behöver anta rekommendationer om barns användning av mobiltelefoner. SSI har dock inte tillräcklig kompetens att ensamt ta hand om frågan.

Bättre vore om regeringen tillsatte en allsidigt sammansatt utredningsgrupp och lät uppdraget omfatta alla frågor av betydelse.

Flera europeiska länder har infört krav på att bilförare inte får tala i mobiltelefon utan handsfree. Enligt Vägverkets opinionsmätning har införande av en sådan bestämmelse i svensk lag stöd av 69 procent av medborgarna. Här kan man slå två flugor i en smäll. Minska risken för trafikolyckor och öka användningen av handsfree.

Få människor vet att strålningen från mobiltelefoner ökar med avståndet från sändaren och att hinder som väggar också gör att telefonen måste ”arbeta på högvarv”. Myndigheterna bör informera om att man inte onödigtvis ska använda mobiltelefoner och att man inomhus alltid bör välja fast telefoni.

En del företag utformar sina kontor så att medarbetarna enbart använder mobiltelefoner. Så bör inte ske utan att personalen erhållit opartisk information om de hälsoeffekter som arbete i en sådan miljö kan medföra.

Flera bitar saknas i det stora forskningspusslet kring mobiltelefoni och hälsa. Det är viktigt att svenska myndigheter aktivt bevakar den internationella forskningen och att svenska forskare får möjlighet att delta. Sverige saknar ett nationellt forskningsprogram med inriktning på mikrovågsstrålning. Det är anmärkningsvärt med tanke på att regeringen vill att vårt land ska vara en pionjär inom mobil telefoni. Det får inte bli så att de offentliga forskningsfinansiärerna av missriktad hänsyn till den viktiga telekomindustrin avstår från att bidra till denna forskning.

Per Kågeson

fil dr i miljösystemanalys

Pär Stolpe

Producent vid Riksutställningar