Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Låt alla slippa betala förmögenhetsskatt

Göran Persson sa i sitt sommartal i Björkvik att ”vanligt folk” inte ska betala förmögenhetsskatt. Detta med anledning av de höjda taxeringsvärdena på villor, som medför att tiotusentals personer måste betala förmögenhetsskatt för ökade värden på sina småhus.

Nu presenteras förslag om att höja gränsen för förmögenhetsskatt – för makar från 1,5 miljoner kronor till 2 miljoner, för ensamstående till 1,5 miljoner.

Samtidigt föreslås en retroaktiv sänkning av fastighetsskatten – från 1,2 procent till 1 procent. Dessa skatteändringar lindrar naturligtvis effekterna av de höjda taxeringsvärdena men nya uppräkningar av villavärdena är redan på gång.

Cirka 800 000 svenskar betalade förra året förmögenhetsskatt och jag skulle tro att de allra flesta av dessa anser sig vara ”vanligt folk”. Samtidigt finns det ett antal miljardärer som helt lagligt slipper att alls betala någon förmögenhetsskatt.

Olika tillgångar behandlas alltså på olika sätt. Skatten är därför i grunden orättvis och den försämrar dessutom tillväxtförutsättningarna för svensk ekonomi.

Förmögenhetsskatten har bidragit till att åtskilliga hundra miljarder kronor förts till utlandet för att undgå skatt. På dessa pengar får staten alltså varken skatt på ränteinkomster, utdelningar eller reavinster. Utflödet av pengar försvagar den svenska kronan och kan i värsta fall leda till onödigt höga räntor för alla.

Det är snart bara Sverige som har kvar en förmögenhetsskatt. Andra länder har avskaffat den. Det är dags för Sverige att gå samma väg. Avkastningen beskattas och det finns ingen anledning att straffbeskatta de som sparar.

Det leder bara till att allt fler av företagen ägs från utlandet eftersom utländska ägare kan nöja sig med en lägre avkastning då de inte behöver betala någon förmögenhetsskatt eller höga svenska kapitalskatter.

Dessutom påverkar förmögenhetsskatten vad folk sparar i. Aktieägande i Telia förmögenhetsbeskattas till skillnad från aktieägande i exempelvis Europolitan.

Ägande av en bostad för eget boende är skattepliktigt medan ägande av en bostad för andras boende inte förmögenhetsbeskattas. För bostadsrätter är det värdet av andelen i föreningen som beskattas medan förmögenhetsskatten för villor är baserad på husets värde. Listan kan göras lång; det finns helt enkelt ingen logik i hur skatten är konstruerad.

Att vi avviker från omvärlden när det gäller kapitalskatterna har även uppmärksammats på annat sätt den senaste tiden. Det gäller Postens försäljning av Postgirot som sker via ett holländskt bolag. Därmed får svenska staten inga skatteintäkter på reavinsten. Flera andra länder har valt att avskaffa skatten på reavinster inom bolagssektorn. Göran Persson sa i en kommentar att Postens agerande visar på behovet av att ändra i den svenska skattelagstiftningen. Det finns ett förslag inom finansdepartementet att avskaffa denna skatt. Statsministern har rätt och reavinstskatten inom företagssektorn bör omgående avskaffas. Däremot bör inte förslaget om en extraskatt på företag som är verksamma i länder med lägre skatter genomföras. Det skulle allvarligt försämra för svenska företag och det skulle påverka sysselsättningen negativt.

Staten förlorar dessutom inte några skatteinkomster på att avskaffa reavinstskatten i bolagssektorn eftersom de företag som skulle betala skatten undgår den (som Posten gjorde).

Däremot får de företag som säljer med förlust lägre svensk skatt eftersom förluster är avdragsgilla. Om skatten slopas blir det inte längre tal om avdrag för förluster.

Avskaffa förmögenhetsskatten för alla. Nu är det bara vanligt folk som råkat spara på ett visst sätt som betalar förmögenhetsskatt och det är orimligt att fortsätta med en sådan skatt.

Dessutom behöver skatten på företagens reavinster avskaffas utan att andra skatter för den skull skärps.

Sammantaget skulle statens inkomster öka eftersom andra skatter, bland annat skatten på utdelningar, skulle ge större skatteinkomster.

Krister Andersson

skattesakkunnig Svenskt Näringsliv