Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

S-politik sämre för unga arbetslösa

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-03

Moderaterna: Sahlin måste förklara hur höjda arbetsgivaravgifter ger fler jobb

Hillevi Engström.

Ungdomsarbetslösheten är ett stort problem. Där har Mona Sahlin en viktig poäng. Sen möter hennes resonemang vägs ände. De förslag som oppositionen lägger fram går helt på tvärs med ambitionen att minska arbetslösheten hos unga. I vänsterpartiernas skuggbudget föreslås att arbetsgivaravgiften för unga under 26 år ska fördubblas. Detta skulle innebära ett dråpslag för arbetsgivare som har många unga anställda, men framförallt höjs trösklarna in på arbetsmarknaden för den nya generations arbetstagare.

Det är sant att arbetsmarknaden är fortsatt kärvt men vi kan se ljuspunkter. Enligt Arbetsförmedlingen har kurvan nu vänt för unga mellan 18 och 24 år. I april hade dessutom förmedlingen 14 000 fler nya anmälda platser jämfört med samma månad ifjol. Enligt SIFO vill vart tredje företag anställa under de närmsta månaderna, det rör sig om hela 125 000 jobbchanser fram till juli. Sverige har dessutom en finansiell styrkeposition jämfört med i stort sett alla jämförbara länder i Europa.

Trots löften om aktiva insatser för jobbsökande talar de rödgröna tyst om att de kraftigt vill skära ner förmedlingsresurser med knappt 2 miljarder fram till 2012. De rödgröna säger nej till jobbcoacher. Sahlin prioriterar A-kassan före förmedlingsinsatser. Detta är helt fel politik i ett läge där vi ser ljuspunkter på arbetsmarknaden.

Nu behövs det kompetenta arbetsförmedlare mer än någonsin som kan matcha unga mot rätt jobb. Att kunna komma in på arbetsmarknaden och få viktiga referenser och erfarenheter är helt centralt om vi ska klara generationsskiftet och en situation där färre ska försörja fler.

Under mandatperioden har alliansregeringen genomfört flera viktiga reformer som syftar till att minska arbetslösheten bland unga. Bara under 2010 har regeringen satsat på fler än 100 000 nya platser i åtgärder eller utbildning. I detta ingår bland annat praktik, kompetensutveckling, arbetsmarknadsutbildning och komvux. Dessutom är det flera som går reguljära utbildningar än någonsin tidigare. Det rör sig om över 400 000 registrerade studenter.

På längre sikt är det viktigt att vi förbättrar skolan. I dag är det alltför många unga som går ut skolan utan fullständiga betyg. Det handlar om 30 000 elever per år. Detta leder till att de får ännu svårare att konkurrera på arbetsmarknaden och riskerar att hamna i utanförskap. Vi vill skapa en kunskapsskola där alla elever får det stöd de behöver för att kunna slutföra sina studier, inte gå tillbaka till utsorteringsskolan.

Även kopplingen mellan skola och arbetsmarknad måste bli bättre. Därför vill vi satsa på lärlingsutbildningar. Detta är något som efterfrågas av både företag och fackföreningar. Genom lärlingsutbildningar ger vi även de elever som är skoltrötta en bra chans att få prova på en mer praktisk utbildning. Detta kombinerat med offensiva satsningar för att företag ska starta, stanna och växa i Sverige är receptet för en jobbskapande politik.

Kontrasten mellan arbetslinje och bidragslinje kan dock inte bli tydligare än när man granskar Sahlins budgetförslag. Vänsteroppositionen vill lägga mer pengar på A-kassa än på hela sin jobb- och utbildningssatsning.

Alliansen kan presentera ett helt batteri av reformer och åtgärder vi genomfört för fler unga i arbete. De få förslag som oppositionen presenterar kommer, om de skulle bli verklighet, att skapa högre ungdomsarbetslöshet. Mona Sahlin borde börja med att förklara hur 21 miljarder i höjda arbetsgivaravgifter för företag som anställer unga ska få fler ungdomar i arbete.

Hillevi Engström

Riksdagsledamot (M) och ordförande

i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Följ ämnen i artikeln