Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Ska vi i vården tvingas jobba utan rätt skydd?

Läkare: Känslan är att nya riktlinjerna baseras på bristen på skyddsutrustning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-03-30

I de nya riktlinjerna ingår inte munskydd. Vi har aldrig på detta vis ställts inför att utöva vårt yrke med konkret risk, på bekostnad av vår egen hälsa. Nu ställs faktiskt liv mot liv, skriver Maria Hedman, leg. läkare.

DEBATT. Sveriges 21 regioner har sammanställt nya riktlinjer för skyddsutrustning hos vårdpersonal vid hantering av patienter med misstänkt eller bekräftad COVID-19.

I de nya riktlinjerna ingår inte munskydd och avviker därmed från tydliga rekommendationer från både WHO och Folkhälsomyndigheten.

”Regionernas förhoppning är att Folkhälsomyndigheten nu ska uppdatera sina riktlinjer” skriver Läkartidningen.

Visir ska vi ha, som skyddar rakt framifrån, kanske lite till. Partiklar från sidorna, underifrån då? När det saknas vetenskap använder man normalt sett logik, etik, befintlig relevant kunskap. Fast nu känns det som man baserar riktlinjer på rådande brist av skyddsutrustning. Bara en känsla.

Vi har aldrig på detta vis ställts inför att utöva vårt yrke med konkret risk, på bekostnad av vår egen hälsa. Nu ställs faktiskt liv mot liv.

Problemet många lyfter är att det saknas evidens. Ja, för detta är en unik situation. Evidens kommer i sommar, i höst, om 5 till 10 år. Men vi arbetar nu. Vårdpersonal tar skada och dör nu.

En trend uppenbarar sig där ökad, upprepad virusexponering leder till ett svårare sjukdomsförlopp. Jag undrar vad som hände med ”att ta det säkra före det osäkra”.

Självklart kommer det in droppar bakom visiret som vi andas in. Hur mycket vårdpersonal ska bli svårt sjuka innan man anser att man kan konstatera detta uppenbara faktum?

För er som tycker det är fine att vi jobbar utan munskydd – då vill jag ta diskussionen ett steg längre: Jag undrar hur vi gemensamt kan säga nej till att vårdpersonal arbetar utan adekvat skyddsutrustning?

Tyvärr är risken hög att många av oss utsätter sig för smitta oskyddade solidariskt, etiskt och av plikt. Fast förväntar vi oss att en brandman går in i en brinnande byggnad utan att vara skyddad med adekvat utrustning?

Det solidariska är att vi inte ska arbeta oskyddade, för att färre ska bli sjuka, för att färre ska få organskada, för att färre ska dö. Över 50 läkare har nu dött i Italien, vi förstår att det rör sig om mycket mer sammanlagd vårdpersonal än så. På Sveriges olika intensivvårdsavdelningar ligger i skrivande stund redan ett antal av oss intuberade.

Våra luftvägar ska skyddas tills det finns bra studier och pålitlig evidens. Flera kollegor har sagt till mig att de känner sig ensamma, men det är vi inte, och vi måste våga säga ifrån.

Jag som skriver är vikarierande legitimerad läkare på ett sjukhus i Stockholm. Syftet med mitt inlägg är inte att vara balanserad, utan att presentera åsikt och perspektiv. Jag älskar mitt jobb, skriver på min fritid och representerar mig själv. Jag vill tacka alla som stöttar sjukvården. Ta hand om er.


Maria Hedman, leg. läkare


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Så här skriver du en debattartikelSå här skriver du en debattartikel