Ökar risken för övergrepp med män i förskolan?

Pedofilskandalen i Kalmar, där en 21-årig praktikant misstänks för grova sexuella övergrepp på nio barn, har väckt starka känslor och många frågar sig hur det kunde hända.

I kvällens "20 minuter" debatteras frågan om män i förskolan ökar risken för barn att utsättas för övergrepp.

– Barns säkerhet måste gå före jämställdheten, säger Joakim Lamotte.

I fredags greps en 21-årig man som arbetade på en förskola i Kalmar, misstänkt för grov våldtäkt av en femåring. Under helgen erkände han brottet. Efter detta har ytterligare en våldtäkt anmälts och sju andra fall av grova sexuella övergrepp som mannen misstänks ha begått.

Personalen som arbetat med mannen är chockade och kan inte förstå hur övergreppen kan ha inträffat.

Nyheten har fått stor uppmärksamhet och många har blivit upprörda och uttryckt sin bestörtning sociala medier.

En av de som varit ute i debatten och krävt hårdare tag mot pedofiler i förskolan är frilansjournalisten Joakim Lamotte.

"Män ska inte vara själva med barn"

Enligt honom så är ämnet med pedofiler och övergrepp på barn, som med överväldigande majoritet begås av män, ett så tabubelagt ämne att varningstecken ignoreras av kollegor och att pedofiler inte upptäcks.

Han tycker att man inte kan blunda för att det är män som begår de här brotten och att det är viktigt att man är medveten om det.

– Jag vet att jag tyckte att det var skönt att inga män jobbade på förskolan som min dotter går i, säger han.

Men om man ska anställa män som förskollärare så tycker han att kontrollerna måste vara hårdare och uppsikten större.

– Män ska inte vara ensamma med barn. Man måste ta utdrag från belastningsregistret kontinuerligt. Det kan hjälpa med öppna planlösningar, säger han.

"Man måste jobba på lika villkor"

Det här resonemanget tycker förskolläraren och forskaren Christian Eidevald är mycket problematiskt.

– Vi har redan de kontrollsystem som krävs inom förskoleutbildningen. När man väl jobbar ska alla jobba på lika villkor. Det skulle även vara organisatoriskt omöjligt, säger han.

Lösningen på problemet kan aldrig vara att det ska vara färre män på förskolorna.

– Jag känner till ett fall där övergrepp har skett av en utbildad förskollärare. De fall som uppmärksammats har handlat om praktikanter eller outbildade. För att få en kvalitativ förskola så behöver vi mångfald. Att utestänga män skulle stanna upp arbetet mot könssegregationen på arbetsmarknaden, säger han.

I sin debattartikel hävdar Joakom Lamotte att män måste sluta gnälla om att de blir kollektivt skuldbelagda. 

"Jag blir gärna skuldbelagd"

– Män måste sluta gnälla om att de blir skuldbelagda. Jag blir gärna skuldbelagd om ett enda barn slipper utsättas för övergrepp. Det väger lätt i jämförelse, säger han.

Men enligt Christian Eidevald löser detta synsätt inga problem.

– Det är ett manligt problem men alla män begår inte de här brotten. Det är väldigt få. Och många gånger när sådana här historier blåses upp i medierna visar det sig att männen blivit oskyldigt anklagade. Deras karriärer har förstörts, säger han.

Missa inte debatten i "20 minuter" i kväll klockan 18