Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Barns rätt till fritid är ingen allmosa

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2013-09-16

Unga Örnar: Förslaget om fritidscheckar är ogenomtänkt

Sverige har gått från att vara ett av världens jämlikaste länder till ett land där skillnaderna ökar. Detta systemskifte syns nu genom att barnministern föreslår fritidscheckar för barn som kommer från ekonomiskt utsatta familjer.

Bakgrunden till regeringens förslag är att barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer inte deltar i förenings- eller fritidsliv i samma utsträckning som andra barn. Barn som kommer från hem som har det sämre ställt ekonomiskt har ofta inte råd att delta i skolutflykter eller vara med i idrottsföreningar. Detta vill regeringen göra något åt och föreslår fritidscheckar. Fritidschecken innebär att barn som lever i familjer som har någon form av ekonomiskt bistånd ska få 3 000 kronor om året för de barn som vill utveckla en talang eller intresse. Tanken är god. Men det är bara tanken som är god för förslaget känns inte helt genomtänkt. Problemet är att det skulle stigmatisera barn på flera olika sätt. Om vi utgår från att alla barn har rätt till en aktiv fritid är det i grunden fel att införa ett utpekande system.

För i praktiken innebär förslaget att det barn som lever i ekonomisk utsatthet kommer behöva be fotbollstränaren om ett kvitto. Att det barn som lär sig spela gitarr i kulturskolan måste be om ett intyg. Mot kvitto kan socialkontoret betala ut pengar till föräldrarna för föreningsavgiften. Detta pekar ut enskilda barn som får bilden att deras rätt till fritid är en allmosa. Dessutom blir det en extra administrativ börda och kontroll av de här fritidscheckarna. Först måste troligen kommunen söka pengarna av regeringen och sedan kontrollera att den berörda familjen har rätt till checken.

Det finns ett annat problem med regeringens förslag. Vi ser i dag familjer som har det ekonomiskt kämpigt utan att för den skull få försörjningsstöd. Det handlar om föräldrar som är sjukskrivna eller som får arbetslöshetskassa. De får ingen fritidscheck med nuvarande förslag. Vi tror att det finns effektivare och bättre sätt att se till att alla barn får ta del av en meningsfull fritid. Generella satsningar på barns rätt till fritid skapar både gemenskap och minskar utanförskapet.

Unga Örnar tycker att det är bra att regeringen äntligen erkänner att det finns ekonomiska skillnader mellan barn som begränsar deras frihet. Men det går inte att lösa barnfattigdomen med selektiva lösningar.

Vi i Unga Örnar vill se satsningar på att föräldrar ska komma i arbete. Det behövs också ett handslag mellan stat och kommuner för att garantera avgiftsfritt eller låga avgifter inom kultur- och föreningslivet. Vi vill att kommunerna ska kunna ge fler barn rätt till en aktiv fritid genom sociala investeringar i ett brett utbud av fritid. Det behövs både fler öppna fritidsgårdar som mötesplats för barn och unga, men också satsningar på en mer inkluderande idrottsvärld.

Men oavsett om vi har bra generella välfärdssystem som omfattar alla kommer vissa människor att falla igenom systemet. Därför behöver vi också en försörjningsstödsnorm som ser till att barn och unga inte behöver bära sina föräldrars fattigdom. Det skulle kräva mindre administration för kommunerna och kosta mindre om dessa pengar i stället bidrog till att barns fritidsaktiviteter fick ingå i försörjningsstödet. Unga Örnar är övertygade om att en förändrad försörjningsstödsnorm i kombination med satsningar på barns fritid är mer effektiv än enskilda fritidscheckar. Barns uppväxt är viktigt för framtiden, men framför allt här och nu.

Fredrik Lundh Sammeli