Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Mer resurser till förskolan NU!

Föräldrar i huvudstaden formerar sig för ett uppror mot för stora barngrupper på dagis.

I veckan uppvaktades skolborgarrådet Jan Björklund (fp) med namnlistor. Föräldrarna i stadsdelen Hammarby-Skarpnäck har gjort en undersökning som de i dag presenterar på Aftonbladet Debatt.

En ny undersökning visar att 9 av 10 föräldrar är missnöjda med barngruppernas storlek och personaltätheten i förskolan.

Kritiken riktar sig mot politikerna.

Föreningen Förskoleföräldrar Hammarby-Skarpnäck (FFHS) har låtit föräldrarna i Skarpnäcks stadsdelsnämnd i Stockholm svara på en enkät om hur de upplever förskolan. Den nya undersökningen ”Vad tycker föräldrarna om förskolan?” visar att 87 procent av föräldrarna är missnöjda med antalet barn på dagisavdelningarna. Fler än så, 90 procent, har svarat att de är missnöjda med personaltätheten.

– Dagis har blivit en förvaringsplats, uttrycker en förälder bestört situationen.

Den nya undersökningen visar dock att personalen gör en fantastisk arbetsinsats med tanke på förutsättningarna. Under 1980-talet gick det fyra barn per heltidsanställd på en avdelning för äldre förskolebarn (3–5 år). 2001 var det cirka sju barn. Undersökningen visar att förskolan som omsorgs-form har starkt stöd. De flesta föräldrarna tror att deras barn trivs och har roligt på dagis; föräldrarna är nöjda med de delar som personalen har inflytande över.

Kritiken riktar sig mot dem som styr över resurstilldelningen: beslutsfattarna.

I fjol fanns i genomsnitt 21 inskrivna barn per avdelning (för barn mellan 3 och 5 år) i Skarpnäcks stadsdel. Det är en nivå där man inom forskningen kunnat påvisa att barntillsynen blir mätbart sämre. Barngrupper på över 18 barn rekommenderas inte, eftersom verksamheten då blir mer auktoritär och tappar i barncentrering.

Skolverket har låtit göra en sammanställning över aktuell forskning kring förskolan. I ”Strukturella faktorer och pedagogisk kvalitet i barnomsorg och skola – en kunskapsöversikt” (2001) dras bland annat följande slutsatser:

”Vi menar att utifrån den forskning som vi tagit del av är en grupp om 13–15 barn i de äldre förskoleåldrarna (4–5 år) att föredra, om barnen skall utvecklas på ett optimalt sätt.”

Rapport efter rapport från Skolverket, Kommunförbundet, SCB, Stockholms stads revisorer med flera visar samma resultat: större barngrupper, färre vuxna, fler stressade barn, utbränd och långtidssjukskriven personal, personalbrist, vikarieproblem och dålig arbetsmiljö.

Listan över rapporter visar att det inte står rätt till inom barnomsorgen. Vill vi ha en förskola som sätter barnens behov i centrum och som kan uppfylla läroplanen (Lpfö 98) eller en förskola som inte ens kan garantera barnens fysiska säkerhet?

Ska politikerna agera innan det är för sent?

Vi uppmanar politikerna att ta till sig rekommendationerna i rapporten ”Vad tycker föräldrarna om förskolan?” och alltså verka för att:

barngrupperna för åldern 3–5 år ska ligga på 13–15 barn.

barngrupperna för ålder 1–3 år ska ligga på 10–12 barn.

det finns tre heltidstjänster samt en fast vikarie per avdelning.

föräldrainflytandet tydliggörs och struktureras.

ett system för kvalitetssäkring införs.

en ny finansieringsmekanism tas fram.

Ari Juustovaara, Ann Matzén,

Marie Persson, Roland Nester,

Maria Saveland, Leif Styfberg

Förskoleföräldrar Hammarby Skarpnäcks styrelse

Fotnot: Den nya studien finns att läsas eller hämtas på www.ffhs.just.nu. 193 föräldrar besvarade enkäten.