Kommuner ska inte upplåta lokaler åt kvacksalvare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2012-02-27

Christer Sturmark, Humanisterna: Vidskepelse kan döda

Christer Sturmark

För drygt ett år sedan skrev jag här i Aftonbladet om hur Täby kommun bjöd in en ”änglaminglerska” som höll ett föredrag för personalen om hur man pratade med änglar. Nu är det dags igen: Ljusdals kommun hyr ut Slottegymnasiets aula för en ”storseans” med Terry Evans. Denne man förtjänar sitt levebröd på att låtsas tala med döda människor inför publik på så kallade ”storseanser”. Biljetterna till kvällens ”seans” kostar 190 kronor och är slutsålda.

Att Evans är en bedragare eller möjligen en självbedragare är uppenbart för alla som har ett förnuftigt perspektiv på verkligheten. Men är det acceptabelt att kommunen upplåter sina lokaler till verksamhet av detta slag? Givetvis inte.

Kommunens byggnader ska inte upplåtas till kvacksalveriverksamhet. Varje kommun är skyldiga att ha en grundläggande etisk policy kring vilka verksamheter som får förekomma i dess lokaler. Skulle kommunen hyra ut aulan för en porrshow? Eller ett politiskt möte med Nationaldemokraterna? Knappast.

Kanske invänder någon att seanser är ett harmlöst spektakel, om någon är så oreflekterad och ogenomtänkt att denne faktiskt tror på Evans och hans andar, så spelar väl det inte så stor roll? Biljettpriset får väl betraktas som någon slags ”dumskatt” och man får skylla sig själv?

Häromdagen presenterade SIFO en undersökning som visade att 20 procent av Sveriges befolkning tror på spöken. Bortsett att det är ett dåligt betyg till svenska skolans förmåga att lära ut förnuft och ett reflekterat tänkande, föranleder det också en stark kritik mot de kommersiella massmedia som odlar vidskepliga myter för att sälja lösnummer eller sälja reklamplatser i tv-program som ”Det okända”.

Spöktro och annan vidskepelse är inte så harmlös som vi vill tro. Då och då kan vi läsa i tidningarna om rättsfall där människor utsatts för andeutdrivning under vidriga former. Det finns flera exempel i närtid från till exempel Storbritannien och även Sverige

I ett vidare internationellt perspektiv vet vi att vidskepelse faktiskt dödar. Förenta Nationernas organisation UNHCR presenterade 2009 rapport som visade att tron på häxkraft är ett mycket allvarligt och ofta dödligt problem i många afrikanska länder. Kvinnor och män mördas för att de tros vara häxor i länder som Ghana, Zambia och Kongo för att bara nämna några exempel. I Tanzania mördas albinos mördas och deras kroppsdelar säljs för sina ”magiska” krafters skull. I Nigeria är det vanligt förekommande att präster i de kristna evangeliska kyrkorna tar betalt för att driva ut demoner ur barn. Som sedan ofta överges av sina föräldrar för att de har hemsökts av demoner. Vidskepelse dödar också i länder utanför den afrikanska kontinenten. I Nepal och Indien fördrivs hela familjer från sina byar, och dödas inte sällan för sina påstådda magiska krafter.

Det är alltså i detta sammanhang som vi i Sverige naivt odlar vår vidskepliga andetro med stöd av kommersiell massmedia, aningslösa kommuner och lurendrejare som Terry Evans. Det är dags att börja tänka och reflektera med sans och förnuft. Ljusdals kommun borde ta sig en rejäl funderare över vad för slags verksamhet de ska stödja. Kvällens möte i Slottegymnasiet hör definitivt inte dit.

Christer Sturmark,

Ordförande Humanisterna och chefredaktör Sans magasin