Varför höjs inte sköterskelönerna?

I 15 av 21 landsting har vårdplatser fått stänga eftersom det inte finns tillräckligt med personal, enligt Kaliber i Sveriges radio.

Och i dag demonstrerar sjuksköterskor på Södermalmstorg i Stockholm för höjda löner.

I kvällens "20 minuter" debatterar Vårdförbundets Jonas Carlsson sjuksköterskornas situation med Maria Englund, personaldirektör på Stockholms läns landsting.

Radioprogrammet Kaliber i Sveriges radio har kartlagt arbetssituationen för sjuksköterskor på alla landsting i landet. I 15 av 21 landsting hade man så svårt att få in personal att man var tvungen att stänga ner vårdplatser.

Samtiidigt samlas sjuksköterskor, dels från sjuksköterskeuppropet, som kräver minst 25 000 kronor i ingångslön för alla nyutexaminerade, tillsammans med Vårdförbundet för en manifestation på Södermalmstorg i Stockholm. Syftet är att visa missnöjet med politiker och arbetsgivare som inte agerar för att förbättra situationen.

En av arrangörerna är Jonas Carlsson, ledamot i Vårdförbundets styrelse i Stockholm.

– I dag har vi ett enormt behov av sjuksköterskor, men ändå justeras inte lönerna upp. Vi måste ha löner som värdesätter vår kompetens, säger han.

Enligt honom så är underbemanningen och den alldeles för tunga arbetsbörda som läggs på sjuksköterskorna ett lika stort problem som lönen.

– Det är inte ett attraktivt yrke i dag. Det är därför det är så svårt att rekrytera. Man ser att det är skittufft. Detta är också en jämställdhetsfråga. Det är alltid kvinnor som har skadat sina ryggar och fått förtidspensionera sig, säger han.

I debatten möter han Stockholms läns landstings personaldirektör Maria Englud som får svara på kritiken. I tidigare intervjuer har hon sagt att hon tycker att sjuksköterskorna kräver orealistiskt höga löner.

Missa inte debatten i kvällens "20 minuter" klockan 18.