Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Vi måste veta vilka som bor i vårt land

Debattörerna: I dag använder människor flera identiteter – och fuskar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-12-11

Den senaste tiden har vi sett flera exempel på felaktigheter i folkbokföringen. Människor använder flera identiteter och är folkbokförda på uppenbart felaktiga adresser. Problemet är dock mycket mer omfattande än så, skriver Boel Godner och Ingela Nylund Watz.

DEBATT. Det svenska samhället har byggts av ordentliga och systematiska register över var människor bor. Det har lagt grunden för ett decentraliserat styre på kommunal nivå där vi betalar skatt till vår kommun och tar del av välfärdssystemet utifrån var vi bor.

En fungerande folkbokföring är en del av den svenska modellen för att styra ett samhälle.

Den senaste tiden har vi sett flera exempel på felaktigheter i folkbokföringen. Människor använder flera identiteter och är folkbokförda på uppenbart felaktiga adresser. Iraks försvarsminister är ett exempel, personen som utförde terrordådet på Drottninggatan ett annat. Problemet är dock mycket mer omfattande än så.

Möjligheten att vara folkbokförd på ett ställe och bo på ett annat sedan dåvarande alliansregeringen med finansmarknadsminister Peter Norman i spetsen avkriminaliserade fusk med folkbokföring används flitigt. I Södertälje har kommunen under flera år arbetat aktivt för att skapa ordning och reda på bostadsmarknaden. I detta arbete har en viss systematik kunnat anas.

Det första exemplet gäller skenskilsmässor. Ett gift par med barn skiljer sig på pappret och den ena parten skaffar ny bostad.

I stället för att flytta bor hela familjen kvar tillsammans samtidigt som den nya lägenheten hyrs ut som madrassboende till asylsökande, arbetskraftsinvandrare eller någon annan som betalar dyrt för en plats att bo med skuldsättning som följd.

Det andra exemplet är att en person med ett förstahandskontrakt köper en bostadsrätt som hen flyttar till. Hyreslägenheten sägs inte upp, utan hyrs ut till en eller flera personer. Möjligheten att skriva sig på adressen mot betalning utan att faktiskt vara bosatt där finns också.

Bostadsbolaget tillåter inte kontrakt för de som äger en bostadsrätt, men då Sverige saknar ett register över bostadsrättsinnehavare blir detta en möjlighet att tjäna pengar.

Båda exemplen leder till oordning på bostadsmarknaden. Vi vet inte var människor egentligen bor. Konsekvenserna blir flera. För det första ökar segregationen i Sverige. Denna typ av fusk sker ofta i utsatta områden. För det andra kan familjen söka dubbelt försörjningsstöd och bostadsbidrag.

Det finns flera problem som uppstår när folkbokföringen brister. Rättigheter som tillgång till försörjningsstöd och andra bidrag, platser för barnen i skola/förskola, tillgång till vuxenutbildning, rösträtt i kommunala val och tillgång till äldreomsorg styrs utifrån var vi är folkbokförda. Det gäller även skyldigheter som att betala skatt.

Brister i folkbokföringen riskerar att bli systemhotande. Det är också tydligt i dag att en stor del av handeln med svarta hyreskontrakt är kopplade till felaktig folkbokföring.

Fram tills 1990 säkrades kvaliteten i folkbokföringen av regelbundna folk- och bostadsräkningar. Detta system har avskaffats, bland annat för att det ansetts kostnadskrävande och för att det delvis ersatts av lägenhetsregister som gör det möjligt att följa folkbokföringen på lägenhetsnivå.

I dag vet vi dock att det alltför ofta inte är de som är skrivna på en adress som faktiskt bor där.

I arbetet med att beivra fusket i Södertälje har hundratals svartuthyrare fråntagits sina kontrakt. Det skulle dock gå snabbare och vara mer effektivt med ytterligare en hyresnämnd i Stockholms län. Det kan i dag ta hela två år att få ett fall prövat. Det är oacceptabelt.

Nu ska folkbokföringsbrott införas igen. Det är ett steg på vägen, men det räcker inte. Sverige behöver säkra att folkbokföringen stämmer, helst genom en riktig folk- och bostadsräkning. Vi behöver också arbeta strukturerat med hur identitetshandlingar utfärdas och kvalitetssäkras samt säkra att Skatteverket har resurser för att kraftsamla om att den folkbokföring vi har i Sverige ska stämma.

Endast så kan vi förhindra fusket och skapa ordning och reda på bostadsmarknaden.


Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande Södertälje (S)
Ingela Nylund Watz, riksdagsledamot Stockholms län (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.